— woensdag 17 maart 2021, 13:37 | 0 reacties, praat mee

Redactierobot RTL Nieuws schrijft per gemeente artikel met verkiezingsuitslag

© Needpix

RTL Nieuws laat zijn redactierobot ADAM automatisch artikelen schrijven over de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen. De robot schrijft voor iedere Nederlandse gemeente een apart artikel, waarin de uitslag van die gemeente wordt beschreven.

De verhalen verschijnen in de loop van woensdagavond en -nacht op de website van RTL Nieuws. Zodra de uitslag van een gemeente binnen is, zet ADAM die binnen één minuut om in een artikel op maat. Met grafieken, kaarten en duiding. RTL Nieuws verwijst vanaf vanavond in een artikel op zijn homepage naar de artikelen met de uitslagen.

Dat vertelt datajournalist Jasper Bunskoek op Twitter. “Het is de eerste keer dat we onze robot ADAM op deze wijze inzetten om realtime binnenkomende data om te zetten naar verhalen”, schrijft Bunskoek.

RTL Nieuws gebruikt ADAM (dat staat voor Automatische Data Artikel Machine) sinds november 2019 om lokale data om te zetten in nieuwsartikelen.

Bekijk meer van

RTL Nieuws ADAM

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.