— donderdag 14 november 2019, 08:35 | 0 reacties, praat mee

RTL Nieuws-robot ADAM maakt van data lokaal nieuws

© Beeld: CC BY-SA 2.0 / Rog01

Het gevaarlijkste kruispunt van de provincie Noord-Holland ligt in Amsterdam, in de Drentse plaats Tynaarlo neemt het aantal verkeersongelukken de afgelopen jaren toe en in Delfzijl zijn er in drie jaar tijd 123 ongelukken gebeurd. Zomaar drie lokale nieuwtjes die RTL Nieuws donderdag publiceert. En daarvan zijn er veel meer: iedere woonplaats heeft vandaag zijn eigen nieuwsbericht over verkeersveiligheid. Laatste wijziging: 15 november 2019, 09:01

De nieuwtjes zijn afkomstig uit een dataset over verkeersongelukken, die nauwgezet is doorgespit. Niet door de redactie maar door ADAM, een robot die RTL Nieuws speciaal bouwde. ADAM (de Automatische Data Artikel Machine) bekijkt data die aan hem wordt gevoerd en zoekt aan de hand van regels en opdrachten die de redactie hem geeft zelf naar nieuws. En publiceert dat.

Veel laten liggen
Het idee voor ADAM komt uit de koker van datajournalisten Wouter van Dijke en Jasper Bunskoek. Met regelmaat zoeken zij voor RTL Nieuws in datasets naar landelijke trends. “Als die er zijn, maken we daar nieuws van”, legt Bunskoek uit. “Maar als er in een dataset geen landelijk nieuws te vinden is, dan laten we het vaak liggen. Dat vinden we eigenlijk zonde, want op lokaal niveau valt er vaak wel van alles te vertellen. En er zijn een hoop mensen die dat willen weten.”

Al die data met de hand doorspitten om per woonplaats een nieuwtje te ontdekken, daar is geen tijd voor. En het levert ook te weinig op. Maar als je een robot het zoek- en schrijfwerk kunt laten doen, is het wél de moeite. “Om die reden hebben we ADAM gebouwd”, aldus Bunskoek. Speciaal voor het project nam RTL Nieuws een nieuwe data-scientist aan, die moest helpen de robot te bouwen. “ADAM kijkt naar de data en speurt per woonplaats naar trends. Als hij iets ziet dat opvalt, kiest hij dat als invalshoek voor zijn artikel over die plaats.” Google’s Digital News Initiative stak 200.000 euro subsidie in het project.

Het belangrijkste nieuws
Het resultaat staat sinds donderdag online. Bezoekers kunnen op de website van RTL Nieuws de naam van hun woonplaats invoeren. Ze krijgen vervolgens direct het belangrijkste verkeersnieuws uit hun plaats te zien, inclusief grafieken. Hoewel ADAM zelf bepaalt welk nieuws het belangrijkst is, zijn het wel Van Dijke en Bunskoek die de robot hebben geleerd dat belangrijke nieuws als zodanig te herkennen.

“Als ADAM in data ziet dat een kruispunt in Groningen het gevaarlijkst is van heel het land, dan geeft hij die informatie voorrang op andere dingen die hij in de data van Groningen ontdekt”, legt Bunskoek uit. “We hebben als makers ADAM vertelt welke soorten nieuws belangrijker zijn dan anderen en naar wat voor nieuws we op zoek zijn. De robot werkt als het ware ons rijtje met regels af.”

Vaker te gebruiken
RTL’s experiment met ADAM is geen eenmalige exercitie, aldus Bunskoek. De robot is ook prima in te zetten met andere data, bijvoorbeeld over prestaties van scholen. “Het is niet zo dat we ADAM alleen maar een dataset hoeven voeren en er nieuws uitkomt, maar met wat kleine aanpassingen in de code is de robot weer voor andere doeleinden te gebruiken. We verwachten ADAM vanaf nu met regelmaat aan het werk te zetten. Want aan data om door te spitten geen gebrek.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.