website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Redactie HMC eist plek op bij directie-overleg

Bart Ebisch — Geplaatst in bezuinigingen op dinsdag 10 januari 2017, 16:52

Nieuws

Hoofdredacteur Arjan Paans van de dagbladen van Holland Media Combinatie moet zich bij het directieoverleg over de aangekondigde reorganisatie voortaan laten vergezellen door één of meerdere leden van de redactieraad.

De redactieraad heeft gebruik gemaakt van een artikel uit het redactiestatuut waarin staat dat de raad in bepaalde gevallen kan verlangen dat de hoofdredacteur zich in vergaderingen met de directie laat vergezellen. De raad besloot hiertoe unaniem. Een tweederde meerderheid was vereist. Volgens een ingewijde is het voor het eerst in de geschiedenis van HMC/HDC dat gebruik is gemaakt van bepaling 5.1.1.11.

“De hoofdredacteur staat er dan niet alleen voor als hij met de directie moet praten over de reorganisatie”, noemt voorzitter Peter Schat als reden van het besluit. De hoofdredacteur staat niet onder curatele, benadrukt hij. “De raad staat hem bij, dat is het idee dat we nog in de praktijk moeten brengen.”

Paans voelt het zelf ook niet als een motie van wantrouwen. “Ik kende de bepaling in het statuut niet. Als de redactieraad dat nodig vindt, dan heb ik daar echt geen bezwaar tegen. De redactie voelt zich betrokken. Dat kan ik me goed voorstellen, gezien de precaire situatie.”

Het besluit staat volgens Schat los van de boze brief van de chefs waarin ze klaagden dat Paans zich te weinig verzet tegen de aangekondigde banenreductie van 45 fte’s en dat hij de redactie niet of nauwelijks betrekt bij zijn plannen over de vernieuwde krant.  “Van een brief was nog niet eens sprake toen de redactieraad dit besluit heeft genomen. Directe aanleiding vormde de adviesaanvraag die de redactieraad bereikte.”

Tijdens een bijeenkomst vandaag over de adviesaanvraag kreeg het personeel te horen dat de aangekondigde bezuiniging niet alleen de centrale redactie, maar ook de regioredactie zal treffen. In de nieuwe opzet gaan vier titelhoofdredacteuren onder algemeen hoofdredacteur Paans werken, zo is de bedoeling. Verder komt er een onderzoeksredactie bestaande uit drie verslaggevers.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.