— maandag 27 november 2017, 09:27 | 0 reacties, praat mee

Redacteuren universiteitskrant ontslagen na conflict over censuur

Hoorcollege zaal Rijksuniversiteit Groningen - © Robin van Lonkhuijsen / ANP

Het blijft rommelen bij de Groningse Universiteitskrant (UK). Twee redacteuren zijn hun baan kwijt nadat zij hun hoofdredacteur van censuur betichtten. Kritische berichten werden door hem afgezwakt, stellen zij. Een commissie stelde de redacteuren in het ongelijk. Ze zijn nu vanwege een 'verstoorde arbeidsrelatie' de laan uitgestuurd.

De redacteuren wordt verweten dat zij desondanks zijn blijven volharden in hun beschuldigingen. Bovendien zouden zij laakbaar en niet-integer hebben gehandeld door gesprekken op te nemen. De Volkskrant meldt dat nieuwsredacteur Peter Keizer - sinds 2010 in dienst bij de UK - is ontslagen. Van eindredacteur Sjef Weller is het contract na twee jaar niet verlengd. Zo komt voorlopig een einde aan de kwestie die ruim een jaar sleept en afgelopen juni al eens tot uitbarsting kwam met het vertrek van redacteur Traci White.

Een commissie onder voorzitterschap van oud-hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant Rimmer Mulder boog zich over het geschil. Van censuur was geen sprake, aldus de bindende uitspraak. De commissie verwijt de ontslagen redacteuren ‘laakbaar en niet integer handelen’, omdat ze heimelijk gesprekken opnamen. “Alles gebeurde stiekem”, verweert Keizer. “We wilden bewijs verzamelen voor onze stelling dat het de verkeerde kant op ging.” Keizer en Weller zijn ‘verbijsterd’ door de uitspraak, hoofdredacteur Rob Siebelink voelt zich gesteund. De hoofdredacteur noemt het ontslag “een persoonlijke nederlaag”. “Maar er was geen weg terug. Het opnemen van gesprekken kan niet door de beugel.” Meer bij de Volkskrant / Dagblad van het Noorden

Bekijk meer van

UK Groningen

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.