word studentlid

— vrijdag 9 juni 2017, 10:33 | 0 reacties, praat mee

‘Zelfcensuur bij Groningse Universiteitskrant’

‘Zelfcensuur bij Groningse Universiteitskrant’
Hoorcollege zaal Rijksuniversiteit Groningen - © Robin van Lonkhuijsen / ANP

Volgens een opgestapte redacteur van de Groningse Universiteitskrant wordt onder druk van het universiteitsbestuur zelfcensuur gepleegd. Laatste wijziging: 9 juni 2017, 10:38

De redacteur, Traci White (32) ging in 2014 bij de UK aan de slag als freelancer en was sinds 2015 in dienst als ‘international editor’. Ze stapte op woensdag 3 mei - Dag van de Persvrijheid - op. ‘Ik kon mezelf niet meer voorhouden dat ik onafhankelijke journalistiek bedreef’, zegt ze in de Volkskrant.

Volgens haar zwakte de hoofdredacteur teksten af, zoals in verhalen over het voornemen van de RUG een campus op te richten in China of in een stuk over ontgroeningsincidenten bij Vindicat.

Financieel is de UK afhankelijk van de universiteit, redactioneel is de krant volgens de statuten onafhankelijk. Steeds vaker ervoer White bemoeienis met haar teksten. ‘Er ontstond een sfeer van onderhandelen.

Met twee andere redacteuren (van de vijf) stuurde ze eind februari een brief aan hun hoofdredacteur, het stichtingsbestuur, de redactieraad en het universiteitsbestuur. Er was een ‘onwerkbare situatie’ ontstaan. ‘Marchanderen met de onafhankelijkheid tast het bestaansrecht aan.’

Ook heeft de hoofdredacteur ongevraagd en na publicatie een artikel aangepast. “Ik heb tegen de redactie gezegd: dat was een ongelukkige ingreep, dat had ik niet zo moeten doen”, zegt UK-hoofdredacteur Rob Siebelink. “Het censuurverwijt heeft mij enorm geraakt.”

De kwestie is voorgelegd aan de redactieraad. Die oordeelde dat er geen sprake is geweest van censuur, blijkt uit een interne brief.

Woordvoerder Gernant Deekens ­bestrijdt het universiteitsbestuur druk uitoefent. ‘Wij bemoeien ons niet met UK-artikelen. Maar wij concluderen helaas wel eens achteraf dat er feitelijke onjuistheden in artikelen staan die gecorrigeerd moeten worden.’

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.