— donderdag 26 maart 2020, 08:54 | 0 reacties, praat mee

Rechtszaak tegen Trump gaat door: persaccreditatie als gunst

Een vrijwe lege persruimte in het Witte Huis, dankzij maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. | Mandel Ngan / AFP

In de Verenigde Staten heeft een federale rechtbank een verzoek van de regering afgewezen om een rechtszaak te seponeren waarin machtsmisbruik door president Trump centraal staat. De zaak draait erom dat Trump correspondenten en mediacommentatoren hun accreditaties ontneemt als wraakactie. Laatste wijziging: 27 maart 2020, 12:01

Dat schendt de vrijheid van meningsuiting, vastgelegd in het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet. De regering staat tegenover diverse Amerikaanse organisaties en non-profits die zich met de vrijheid van meningsuiting bezighouden. Met het besluit van de federale rechtbank kan de zaak alsnog doorgang vinden.

In de jaren onder Trump zijn er doorlopend aanvaringen met journalisten. Ingetrokken accreditaties werden met succes bevochten, maar het machtsmiddel van de verleende of ingetrokken accreditatie blijft aanlokkelijk.

PEN America, een van de voornaamste partijen achter de rechtszaak, noemt het een belangwekkende en historische rechtszaak. De organisatie is blij dat er nu echt een uitspraak komt.

“PEN America dankt de rechtbank voor het tijdige besluit. Hoewel we de zaak al een jaar geleden aanhangig maakten, is de Trump-regering zonder schroom doorgegaan met strafmaatregelen richting de pers, met schadelijke gevolgen voor de waarheid, feiten, onze democratie en - meer recent - de volksgezondheid”, aldus voorzitter Jennifer Egan.

Het is de tweede teleurstelling voor Trump: die eerder deze week werd herinnerd dat hij als publieke persoon geen mensen mag blocken op Twitter - omdat dat binnen de Amerikaanse wet gelijk staat aan het uitsluiten van afwijkende meningen. Meer bij PEN America

Bekijk meer van

Witte Huis Trump PEN America

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.