Rechtszaak tegen Trump gaat door: persaccreditatie als gunst

In de Verenigde Staten heeft een federale rechtbank een verzoek van de regering afgewezen om een rechtszaak te seponeren waarin machtsmisbruik door president Trump centraal staat. De zaak draait erom dat Trump correspondenten en mediacommentatoren hun accreditaties ontneemt als wraakactie.
Dat schendt de vrijheid van meningsuiting, vastgelegd in het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet. De regering staat tegenover diverse Amerikaanse organisaties en non-profits die zich met de vrijheid van meningsuiting bezighouden. Met het besluit van de federale rechtbank kan de zaak alsnog doorgang vinden.
In de jaren onder Trump zijn er doorlopend aanvaringen met journalisten. Ingetrokken accreditaties werden met succes bevochten, maar het machtsmiddel van de verleende of ingetrokken accreditatie blijft aanlokkelijk.
PEN America, een van de voornaamste partijen achter de rechtszaak, noemt het een belangwekkende en historische rechtszaak. De organisatie is blij dat er nu echt een uitspraak komt.
“PEN America dankt de rechtbank voor het tijdige besluit. Hoewel we de zaak al een jaar geleden aanhangig maakten, is de Trump-regering zonder schroom doorgegaan met strafmaatregelen richting de pers, met schadelijke gevolgen voor de waarheid, feiten, onze democratie en - meer recent - de volksgezondheid”, aldus voorzitter Jennifer Egan.
Het is de tweede teleurstelling voor Trump: die eerder deze week werd herinnerd dat hij als publieke persoon geen mensen mag blocken op Twitter - omdat dat binnen de Amerikaanse wet gelijk staat aan het uitsluiten van afwijkende meningen. Meer bij PEN America
Praat mee