training eu starters

— maandag 23 maart 2020, 15:03 | 0 reacties, praat mee

Rechtbank: geen herziening uitspraak dat Trump op Twitter niemand mag blocken

Beschermen tegen de regen mag, maar afwijkende meningen moet Trump zich laten welgevallen | EPA

Een Amerikaans hof van beroep heeft een verzoek van de regering Trump afgewezen om een uitspraak van juli vorig jaar te herzien. Centraal staat het besluit dat president Trump niemand mag blocken op zijn Twitter-account, omdat hij vanuit een officiële rol spreekt en de overheid niemand van het publieke debat mag uitsluiten enkel omdat ze het met iemand oneens zijn. Laatste wijziging: 23 maart 2020, 15:06

Het zogeheten Knight First Amendment Institute, een onderdeel van de Columbia University, voert principiële rechtszaken rond het eerste amendement op de Amerikaanse grondwet, dat de vrijheid van meningsuiting garandeert.

In juli vorig jaar werd besloten dat Trump de blockknop op zijn persoonlijke account @realdonaldtrump niet mag inzetten - ook al had hij dat account al in gebruik ruim voordat hij president werd.

Er is een officieel presidentieel Twitter-account @potus (een afkorting van president of the United States, red.) maar daar laat Trump zich nauwelijks zien. Veel van zijn tweets worden daar wel (automatisch) herhaald en officieel gearchiveerd.

Een meerderheid van het Hof van beroep wil geen herziening van de eerdere uitspraak. “De tegenwerping dat dit het persoonlijke account van de president is, en daarmee geen publiek forum en diens inzet geen officiële staatshandelingen wordt al ontkracht bij zelfs een achteloos doornemen van betreffende tweets”, aldus het hof.

Dreigementen aan Iran, Turkije of China werden gedaan in een officiële capaciteit als staatshoofd en opperbevelhebber van het Amerikaanse leger. Zo blijft hij ook president als Trump vervolgens onwelgevallige reacties op zijn beleidsaankondigingen blockt, aldus het hof.

Dat het account tien jaar met een andere rol is aangemaakt, verandert daar vanuit het oogpunt van het eerste amendement niets aan. Meer bij Knight Institute

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.