— vrijdag 9 november 2018, 11:46 | 0 reacties, praat mee

Kort geding tegen NTR om verbod landelijke sintintocht

© Lex van Lieshout / ANP

Via een kort geding willen tegenstanders van Zwarte Piet de landelijke intocht van Sinterklaas verbieden. De stichting Majority Perspective daagt onder meer de NTR voor de rechter. Dat heeft de rechtbank bevestigd. Laatste wijziging: 9 november 2018, 11:56

Ook het Commissariaat voor de Media, de Staat, Kijkwijzer, mediabedrijf Vinke Vision en de burgemeester van Zaanstad zijn gedagvaard.

De stichting eist een verbod op de volgens haar “racistische nationale intocht” in Zaanstad, zo is te lezen op hun Facebookpagina. “Alle partijen maakten zich schuldig aan het niet naleven van wetten en internationale verdragen, waaronder VN kinderrechtenverdragen en anti-racismeverdragen”, zegt de stichting, die zich naar eigen zeggen inzet tegen “systematische onderdrukkingen”.

Er is al jaren een discussie over de kleur van Zwarte Pieten. Voor sommigen is het beeld van een Zwarte Piet kwetsend, terwijl anderen het als een onlosmakelijk deel zien van de traditie. Bij de intocht van Sinterklaas, op 17 november in Zaandijk, zal Sinterklaas in ieder geval vergezeld worden door roetveegpieten, zo heeft de NTR eerder al besloten. Al naar gelang een Piet vaker door de schoorsteen is gegaan, heeft hij of zij meer roet op het gezicht, aldus de NTR.

Lees ook:
Geen gekleurde pieten meer in Sinterklaasjournaal (5 oktober 2017)
Sinterklaasjournaal niet vervolgd voor rol Zwarte Piet (28 juni 2017)
RTL vervangt Zwarte Piet voor Schoorsteenpiet (25 oktober 2016)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.