website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Kort geding tegen NTR om verbod landelijke sintintocht

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in conflict op vrijdag 9 november 2018, 11:46

© Lex van Lieshout / ANP

Nieuws Via een kort geding willen tegenstanders van Zwarte Piet de landelijke intocht van Sinterklaas verbieden. De stichting Majority Perspective daagt onder meer de NTR voor de rechter. Dat heeft de rechtbank bevestigd.

Ook het Commissariaat voor de Media, de Staat, Kijkwijzer, mediabedrijf Vinke Vision en de burgemeester van Zaanstad zijn gedagvaard.

De stichting eist een verbod op de volgens haar “racistische nationale intocht” in Zaanstad, zo is te lezen op hun Facebookpagina. “Alle partijen maakten zich schuldig aan het niet naleven van wetten en internationale verdragen, waaronder VN kinderrechtenverdragen en anti-racismeverdragen”, zegt de stichting, die zich naar eigen zeggen inzet tegen “systematische onderdrukkingen”.

Er is al jaren een discussie over de kleur van Zwarte Pieten. Voor sommigen is het beeld van een Zwarte Piet kwetsend, terwijl anderen het als een onlosmakelijk deel zien van de traditie. Bij de intocht van Sinterklaas, op 17 november in Zaandijk, zal Sinterklaas in ieder geval vergezeld worden door roetveegpieten, zo heeft de NTR eerder al besloten. Al naar gelang een Piet vaker door de schoorsteen is gegaan, heeft hij of zij meer roet op het gezicht, aldus de NTR.

Lees ook:
Geen gekleurde pieten meer in Sinterklaasjournaal (5 oktober 2017)
Sinterklaasjournaal niet vervolgd voor rol Zwarte Piet (28 juni 2017)
RTL vervangt Zwarte Piet voor Schoorsteenpiet (25 oktober 2016)

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.