Rechtszaak Musk versus Twitter start in oktober

Een poging van miljardair Elon Musk om een juridisch treffen met Twitter uit te stellen tot februari is mislukt. De behandelend rechter in Delaware wil de zaak al in oktober horen. Musk zinspeelde maandenlang op een overname van het sociale mediaplatform, maar bedacht zich onlangs. Twitter zou verhullen hoeveel gebruikers het platform écht heeft.
Twitter stelt het aantal zogeheten bot-accounts op zo’n 5 procent. Musk vermoedt - maar levert geen bewijs - voor een getal van 20 procent nep-accounts. In principe was een overname van het platform al beklonken voor zo’n 44 miljard dollar.
De rechter in Delaware stelt dat langer uitstel van de rechtszaak “onherstelbare schade” oplevert voor Twitter en aandeelhouders. Er zijn vijf dagen uitgetrokken voor de zaak.
Juristen van Twitter zeggen dat de overeengekomen overname in beton gegoten is en het contract nergens melding maakt van nep-accounts als breekpunt. Het verzoek om informatie rond dit onderwerp is daarom irrelevant, stelt Twitter.
Er vertrokken bij Twitter werknemers toen Musks overname op de horizon lag. Het platform probeerde eerder een vijandige overname te voorkomen door Musk via een bestuurszetel te paaien. Dat had Musks aandeelhouderschap echter gemaximeerd op rond negen procent.
Sinds Musk kenbaar maakte Twitter te willen kopen, is de beurskoers na een eerdere piek weer ingestort. Dat Musk gedurende het proces publiekelijk aan koers van het bedrijf en kunde van het bestuur twijfelde, hielp daarbij evenmin. In mei maakte Musk voor het eerst zijn zorgen over nepaccounts kenbaar; in juli blies hij eenzijdig de overname af.
Twitter wil hem via de rechter tot overname dwingen. Musk wordt door sommigen koersmanipulatie verweten, al is zijn bod van omgerekend 38 miljard euro gebaseerd op een vastgezet historisch moment in de aandeelkoers. Dat bod van ruim 54 dollar per aandeel ligt 38 procent boven de slotkoers van 1 april.
Indien Musk de rechtszaak verliest maar toch afziet van overname, kost hem dat mogelijk miljarden aan afkoopkosten.
Praat mee