— woensdag 20 juli 2022, 10:55 | 0 reacties, praat mee

Rechtszaak Musk versus Twitter start in oktober

Tesla-topman Elon Musk bij de opening van een nieuwe fabriek in Austin, Texas. Achter hem de elektrische 'Cybertruck' die na jaren vertraging in productie moet gaan | Jay Janner / USA Today / SIPA

Een poging van miljardair Elon Musk om een juridisch treffen met Twitter uit te stellen tot februari is mislukt. De behandelend rechter in Delaware wil de zaak al in oktober horen. Musk zinspeelde maandenlang op een overname van het sociale mediaplatform, maar bedacht zich onlangs. Twitter zou verhullen hoeveel gebruikers het platform écht heeft. Laatste wijziging: 1 augustus 2022, 13:18

Twitter stelt het aantal zogeheten bot-accounts op zo’n 5 procent. Musk vermoedt - maar levert geen bewijs - voor een getal van 20 procent nep-accounts. In principe was een overname van het platform al beklonken voor zo’n 44 miljard dollar.

De rechter in Delaware stelt dat langer uitstel van de rechtszaak “onherstelbare schade” oplevert voor Twitter en aandeelhouders. Er zijn vijf dagen uitgetrokken voor de zaak.

Juristen van Twitter zeggen dat de overeengekomen overname in beton gegoten is en het contract nergens melding maakt van nep-accounts als breekpunt. Het verzoek om informatie rond dit onderwerp is daarom irrelevant, stelt Twitter.

Er vertrokken bij Twitter werknemers toen Musks overname op de horizon lag. Het platform probeerde eerder een vijandige overname te voorkomen door Musk via een bestuurszetel te paaien. Dat had Musks aandeelhouderschap echter gemaximeerd op rond negen procent.

Sinds Musk kenbaar maakte Twitter te willen kopen, is de beurskoers na een eerdere piek weer ingestort. Dat Musk gedurende het proces publiekelijk aan koers van het bedrijf en kunde van het bestuur twijfelde, hielp daarbij evenmin. In mei maakte Musk voor het eerst zijn zorgen over nepaccounts kenbaar; in juli blies hij eenzijdig de overname af.

Twitter wil hem via de rechter tot overname dwingen. Musk wordt door sommigen koersmanipulatie verweten, al is zijn bod van omgerekend 38 miljard euro gebaseerd op een vastgezet historisch moment in de aandeelkoers. Dat bod van ruim 54 dollar per aandeel ligt 38 procent boven de slotkoers van 1 april.

Indien Musk de rechtszaak verliest maar toch afziet van overname, kost hem dat mogelijk miljarden aan afkoopkosten.

Bekijk meer van

Twitter Elon Musk

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.