Twitter-bestuur overstag: Elon Musk volledig eigenaar

Miljardair Elon Musk wordt de nieuwe eigenaar van Twitter. Musk is erin geslaagd het bestuur van het Amerikaanse bedrijf ervan te overtuigen zijn overnamebod van circa 41 miljard euro te accepteren.
Het bestuur kwam afgelopen zondag bijeen om het jongste bod te bespreken. Het platform probeerde eerder een vijandige overname te voorkomen door Musk via een bestuurszetel te paaien.
Dat had Musks aandeelhouderschap gemaximeerd op rond negen procent. Musk sloeg het aanbod af, om zo voor een volledige overname te kunnen gaan. Het bod van ruim 54 dollar per aandeel ligt 38 procent boven de slotkoers van 1 april, toen het nieuws van Musks uitbreiding van zijn belang bekend werd.
Deel gebruikers hoopt op einde restricties
De reacties op het nieuws zijn als verwacht verdeeld. Fans van Musk hopen dat er straks (naast een knop om tweets te bewerken) een einde komt aan restricties op wat je mag zeggen. Musk tweette eerder dat gebruikers op het platform ongelimiteerde uitingsvrijheid krijgen. Nu zijn er regels waardoor je permanent verbannen kunt worden.
Dat trof in januari 2021 bijvoorbeeld ook oud-president Trump, nadat Twitter hem besloot te verbannen na het ophitsen van aanhangers, met een aanval op het Amerikaanse Capitool als gevolg. Na het besluit laaide de discussie op over de macht van techbedrijven rondom deplatforming.
Interessante nog onbeantwoorde vervolgvraag is of verbannen politici in het Musk-tijdperk straks weer aanspraak kunnen maken op hun oude verbannen account.
Jack Dorsey, mede-oprichter en voormalig directeur van Twitter, noemt de overname door Musk de enige toekomst van het bedrijf waar hij vertrouwen in heeft. Dorsey noemt Twitter eigenlijk een soort nutsvoorziening voor de wereld, dat niemand zou moeten bezitten. “Dat Twitter als commercieel bedrijf functioneerde, is mijn voornaamste probleem en grootste spijt geweest”, aldus Dorsey. Hij noemt Elon uniek geschikt dat dilemma aan te pakken.
Praat mee