training eu starters

— maandag 25 april 2022, 21:05 | 0 reacties, praat mee

Twitter-bestuur overstag: Elon Musk volledig eigenaar

Elon Musk tijdens een TED-bijeenkomst op 14 april. De miljardair wil Twitter transformeren tot platform van ultieme meningsvrijheid. Een aanbod van ruim 46 miljard dollar werd maandag geaccepteerd door het Twitter-bestuur. | AFP

Miljardair Elon Musk wordt de nieuwe eigenaar van Twitter. Musk is erin geslaagd het bestuur van het Amerikaanse bedrijf ervan te overtuigen zijn overnamebod van circa 41 miljard euro te accepteren. Laatste wijziging: 26 april 2022, 11:50

Het bestuur kwam afgelopen zondag bijeen om het jongste bod te bespreken. Het platform probeerde eerder een vijandige overname te voorkomen door Musk via een bestuurszetel te paaien.

Dat had Musks aandeelhouderschap gemaximeerd op rond negen procent. Musk sloeg het aanbod af, om zo voor een volledige overname te kunnen gaan. Het bod van ruim 54 dollar per aandeel ligt 38 procent boven de slotkoers van 1 april, toen het nieuws van Musks uitbreiding van zijn belang bekend werd.

Deel gebruikers hoopt op einde restricties
De reacties op het nieuws zijn als verwacht verdeeld. Fans van Musk hopen dat er straks (naast een knop om tweets te bewerken) een einde komt aan restricties op wat je mag zeggen. Musk tweette eerder dat gebruikers op het platform ongelimiteerde uitingsvrijheid krijgen. Nu zijn er regels waardoor je permanent verbannen kunt worden.

Dat trof in januari 2021 bijvoorbeeld ook oud-president Trump, nadat Twitter hem besloot te verbannen na het ophitsen van aanhangers, met een aanval op het Amerikaanse Capitool als gevolg. Na het besluit laaide de discussie op over de macht van techbedrijven rondom deplatforming.

Interessante nog onbeantwoorde vervolgvraag is of verbannen politici in het Musk-tijdperk straks weer aanspraak kunnen maken op hun oude verbannen account.

Jack Dorsey, mede-oprichter en voormalig directeur van Twitter, noemt de overname door Musk de enige toekomst van het bedrijf waar hij vertrouwen in heeft. Dorsey noemt Twitter eigenlijk een soort nutsvoorziening voor de wereld, dat niemand zou moeten bezitten. “Dat Twitter als commercieel bedrijf functioneerde, is mijn voornaamste probleem en grootste spijt geweest”, aldus Dorsey. Hij noemt Elon uniek geschikt dat dilemma aan te pakken.

Bekijk meer van

Twitter Elon Musk

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.