— donderdag 17 december 2020, 10:29 | 0 reacties, praat mee

Rechtszaak aanslag Charlie Hebdo: levenslang en hoge celstraffen voor handlangers

Oktober 2020: bezoekers van een expositie van Charlie Hebdo-cartoonist Jean Cabut. Hij werd op 7 januari 2015 door terroristen op de redactie van het weekblad vermoord. | AFP

In Frankrijk zijn meerdere verdachten veroordeeld die een ondersteunende sleutelrol speelden bij de aanslagen op de redactie van weekblad Charlie Hebdo en een Joodse supermarkt en bij de dood van een agent, een dag eerder. Er kwamen vijftien mensen bij die aanslagen om. Ook drie daders werden gedood. Laatste wijziging: 17 december 2020, 10:44

Hoofdverdachte Mohamed Belhoucine kreeg levenslang, maar werd bij verstek veroordeeld. Belhoucine vluchtte naar Syrië en is daar mogelijk omgekomen. Ook een andere verdachte wist naar Syrië te ontkomen en leeft vermoedelijk ook niet meer.

De partner van een van de aanslagplegers vluchtte eveneens naar Syrië. Zij werd bij verstek tot 30 jaar cel veroordeeld. Een verdachte die wapens en munitie had geleverd kreeg ook dertig jaar celstraf. Anderen kregen straffen van vier jaar en hoger opgelegd.

Tijdens de rechtszaak, die maanden duurde en een paar keer werd uitgesteld omdat verdachten het coronavirus opliepen, werden 144 getuigen gehoord, met expertgetuigenissen en verklaringen van betrokken zoals nabestaanden en vrienden.

Huidig hoofdredacteur Laurent Sourisseau vertelde in de rechtszaal hoe hij op 7 januari “zijn beurt afwachtte”. “Je vraagt je weleens af hoe je zult sterven. Voor mij was het hier, op de vloer van de redactie van Charlie Hebdo, m’n krant. Het schieten ging door. Ik vroeg me af of het een kogel in m’n hoofd of in m’n longen zou worden. Ik telde elke seconde, want elke seconde die voorbij ging had m’n laatste kunnen zijn”.

Sourisseau werd uiteindelijk in zijn schouder geraakt.

Hebdo-tekenaar Corinne Rey getuigde over het trauma om onder bedreiging met een vuurwapen de toegangscode tot het pand te moeten intoetsen, terwijl er gelach klonk vanuit de redactieruimte. “Dat was een moment van extreme eenzaamheid. Niemand kan zich in mij verplaatsen”, getuigde Rey.

Later dit jaar begint de rechtszaak rond de aanslagen van november 2015 in Parijs. Daarbij vielen uiteindelijk 131 doden: een zelfdoding in 2017 van een overlevende van de slachtpartij in concertzaal Bataclan werd in 2019 toegevoegd aan het officiële dodental. NOS / New York Times / Guardian / Le Monde

Bekijk meer van

Frankrijk Charlie Hebdo

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.