— donderdag 8 december 2022, 08:42 | 0 reacties, praat mee

Rechter vindt dat Facebook niet verantwoordelijk is voor nepnieuws over coronavirus

Facebook-moederbedrijf Meta en Twitter gaan waarschijnlijk vrijuit in een rechtszaak die draait om desinformatie over het coronavirus. Een groep consumenten klaagde de socialemediabedrijven in de Verenigde Staten aan omdat zij verantwoordelijk zouden zijn voor onjuiste berichten over het longvirus die op hun platforms verschenen. Maar in een voorlopige uitspraak spreekt een rechter in de Californische stad San José dat tegen. Laatste wijziging: 8 december 2022, 08:46

De Amerikaanse wet voor massamedia geeft interactieve sites zoals Twitter en Facebook veel ruimte om berichten die worden geplaatst door hun gebruikers toe te laten. Maar de klagers probeerden de techbedrijven aan te pakken op basis van hun eigen, interne beleid voor toegestane en verboden boodschappen. Die zouden ze niet hebben nageleefd.

De rechter is het niet eens met die redenering. Ongeacht de formulering van de aanklacht houden de aanklagers internetplatforms nog altijd verantwoordelijk voor berichten of video’s die derden plaatsten, en dat komt niet overeen met de wet, aldus de rechter.

Onlangs liet Twitter weten zijn beleid tegen desinformatie rond het coronavirus overboord te gooien. Toen de pandemie in 2020 begon, begon de berichtendienst met het plaatsten van waarschuwingen bij tweets die twijfelachtige informatie over het longvirus verspreidden.

Bekijk meer van

Facebook corona

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.