persveilig seminar

— woensdag 9 februari 2022, 11:40 | 2 reacties, praat mee

Rechter seponeert Instagram-zaak rond auteursrecht fotografen

AFP

Een Amerikaanse rechter heeft vorige week geoordeeld dat insluiten van foto's van het platform Instagram geen auteursrechten schendt. Twee fotografen hadden Instagram begin vorig jaar aangeklaagd voor deze vermeende overtreding. De rechter oordeelt dat deze vorm van hergebruik in de algemene voorwaarden afdoende is afgedekt. Laatste wijziging: 9 februari 2022, 11:47

In Europa wordt het insluiten van materiaal juridisch niet als nieuwe openbaarmaking gezien; een aparte licentie is daarom niet nodig.

Dat is ook het oordeel van de Amerikaanse rechter, meldt RTL Nieuws over de zaak. Instagram verwees naar de gebruiksvoorwaarden en het feit dat ingesloten foto’s nog steeds op de Instagram-servers staan en er geen kopieën worden gemaakt.

Een van de fotografen benoemde in een verweer tegen een seponeringsverzoek van Instagram dat gebruikers helemaal niet weten - of het ze iets kan schelen - dat een foto nog op een Instagram-server staat. In het besluit de zaak te seponeren (hier in pdf-formaat te lezen) stelt rechter Breyer dat de rechtbank dit technisch onderscheid wél maakt.

Het is niet de eerste zaak die door fotografen wordt gevoerd over het insluiten van foto’s. Een groep zwarte fotografen klaagde eind 2020 BuzzFeed aan, toen die - via dezelfde functionaliteit van Instagram - overzichtsartikelen maakten van Black Lives Matter-demonstraties van zomer 2020.

De fotografen stelden zich geëxploiteerd te voelen en eisten tienduizenden dollars schadevergoeding. Hoewel BuzzFeed niet per se vooraf toestemming hoefde te vragen, werden de bewuste artikelen toch gewist, met een verwijzing naar “redactionele normen rond het verkrijgen van toestemming”.

Het is onduidelijk of BuzzFeed compensatie heeft betaald. In april van 2020 oordeelde een Amerikaanse rechter in een vrijwel gelijke zaak dat een fotograaf geen bijzondere rechten kan doen gelden, als een foto via Instagram wordt ingesloten.

In december 2021 introduceerde Instagram een optie waarmee fotografen het insluiten van foto’s door derden kunnen voorkomen.

Bekijk meer van

Instagram

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Info@roeldijkstra.nl, 10 februari 2022, 09:43

Te geschift voor woorden. Iedereen doet maar en de grote socials komen overal mee weg. Ik hoop dat in Nederland Pictoright ze een behoorlijke poot kan uitdraaien !

Jan Everhard, 10 februari 2022, 12:39

Deze zaak ligt veel ingewikkelder dan het lijkt.  De twee fotografen die Instagram aangeklaagd hebben stellen dat het HTML model dat Instagram gebruikt om foto’s te ‘embedden’ in strijd is met de regels die hiervoor gelden in de USA. De rechter heeft duidelijk gemaakt dat deze twee fotografen hun claim baseren op een uitvoeringsartikel dat juist in deze zaak niet van toepassing is. De rechter heeft beide fotografen geadviseerd om de zaak opnieuw aanhangig te maken maar hun op grond van een ander uitvoeringsartikel. Lees het vonnis dat Lars Pasveer heeft bijgevoegd bij zijn artikel.

banner zwolle 2

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.