— donderdag 14 oktober 2021, 17:08 | 0 reacties, praat mee

Rechter: politieagente “terecht ontslagen” na contact met media over ongewenst seksueel gedrag

© Lex van Lieshout / ANP

Een hoofdagente die ongepaste berichten ontving van haar leidinggevende, had dat niet mogen delen met de media. De rechtbank concludeert dat ze terecht met strafontslag is gestuurd.

De rechtbank oordeelt dat de 41-jarige hoofdagente zich door de vertrouwelijke informatie met NRC te delen schuldig heeft gemaakt aan “ernstig plichtsverzuim”. In het vonnis, dat woensdag is gepubliceerd, staat verder dat door het delen van “vertrouwelijke politie-informatie” het “imago van de organisatie en het vertrouwen in eiseres (hoofdagente) fors is geschaad”. Strafontslag is op zijn plaats omdat het contact met de media kan worden aangemerkt als “schending van de ambtseed/ belofte en de geheimhoudingsplicht”.

In juli oordeelde de rechtbank Midden-Nederland dat de 51-jarige teamchef van de agente onterecht was ontslagen. Hoewel de rechtbank bewezen vond dat de leidinggevende man de agente die onder hem werkte twee keer seksueel getinte WhatsApp-berichten had gestuurd, vonden de rechters ontslag een te zware straf.

De advocaat van de hoofdagente, Tim Vis, noemt het Haagse vonnis “de doodsteek voor klokkenluiders binnen de politie”. De rechtbank straft volgens hem een politieagente die “met haar rug tegen de muur stond en uit pure wanhoop contact met een journalist heeft gehad”. Het is volgens Vis “erg onrechtvaardig dat de vrouw te horen heeft gekregen dat ze terecht is ontslagen en haar belager die ongewenst seksueel gedrag vertoonde, mag blijven”. Meer bij NRC

Bekijk meer van

NRC Klokkenluiden

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.