— vrijdag 4 mei 2018, 17:07 | 2 reacties, praat mee

Rechter: Nieuwe Revu mag namen noemen van medewerkers Kemna Casting

© Lex van Lieshout / ANP

Nieuwe Revu heeft op 16 april een kort geding gewonnen dat door twee medewerkers van Kemna Casting was aangespannen, zo is vandaag bekend geworden. Het castingbureau wilde met het kort geding bereiken dat het tijdschrift in toekomstige publicaties niet meer de namen van het duo zou noemen die met #MeToo-praktijken in verband worden gebracht. De advocaat van de Kemna-medewerkers eiste ook dat de (digitale) publicatie aangepast zou worden en dat persoonlijke gegevens uit het artikel niet meer terug te vinden zouden zijn via zoekmachines. Laatste wijziging: 7 mei 2018, 08:24

In het artikel onthulde Revu dat naast Job Gosschalk, oud-eigenaar van Kemna Casting, ook twee andere medewerkers van Kemna in verband worden gebracht met #MeToo-praktijken. De advocaat van de Kemna-medewerkers had Revu voorafgaand aan de publicatie al gesommeerd de namen te verwijderen. Nieuwe Revu besloot, na afweging van de voors en tegens, om de namen toch bekend te maken.

De motivering van de rechtbank is vandaag bekend geworden. “Nieuwe Revu stelt met de publicatie een misstand aan de kaak waarover zij moet kunnen publiceren.” De vraag of zij daarbij de namen van de (oud)medewerkers mag noemen is naar het oordeel van de voorzieningenrechter “toegestaan”.

De rechter noemt de publicatie in haar vonnis “een gedegen journalistiek onderzoek”, inclusief “een correcte toepassing van het beginsel van hoor en wederhoor”, waarin uitlatingen niet als beschuldigingen worden gebracht maar genuanceerd zijn weergegeven. Nieuwe Revu heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat de genuanceerde uitlatingen [over beide medewerkers, red.] voldoende steun vinden in de feiten’.

Opvallend is dat de journalist die het artikel voor Nieuwe Revu schreef, Frank Waals, inmiddels de namen niet meer zal publiceren. Bij Nieuwe Revu legt hij uit. “Echter, hoewel nu ook de rechter zich in ons voordeel heeft uitgesproken, zie ik vooralsnog geen reden om de namen van beide medewerkers opnieuw te publiceren. Beide personen zijn in het artikel aangehaald om de volledigheid van de misstand die ik hiermee aan de kaak wilde stellen te bekrachtigen en daarmee is ons doel, voor nu, bereikt. Mede daarom heb ik naamsvermelding de voorbije weken in diverse radio- en televisie-uitzendingen ook op eigen initiatief achterwege gelaten, totdat toekomstige redenen of nieuwe feiten mij/ons anders kunnen doen besluiten.”

Hoofdredacteur Jonathan Ursem is ook blij met de uitspraak. “Voor ons is het belangrijk dat dat rechter zich heeft uitgesproken over het werk dat we gedaan hebben. Ons onderzoek noemt ze ‘gedegen’, de manier waarop de de namen noemen ‘genuanceerd’. Ook wat betreft wederhoor hebben we het goed gedaan, dus het stuk zit journalistiek gezien gewoon goed in elkaar.”

 

Bekijk meer van

Nieuwe Revu Kemna Casting

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

GJ de Groot, 5 mei 2018, 14:11

Jonathan UrsEm is een meneer,

Paul van den Dungen, 7 mei 2018, 21:32

Dat klopt helemaal GJ de Groot. Maar of de redactie van VillaMedia de reacties wel eens tot zich neemt betwijfel ik ten zeerste.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.