Staat vraagt gerechtshof om uitstel van opheffing avondklok

UPDATE De avondklok moet per direct worden opgeheven. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in een zaak die was aangespannen door de stichting Viruswaarheid, meldt de NOS. Volgens de rechter is de maatregel op verkeerde gronden genomen. De Nederlandse Staat gaat het opheffen van de avondklok door de rechter aanvechten. Via een zogeheten spoedappèl wordt de rechter gevraagd de uitspraak in afwachting van het hoger beroep te schorsen.
Het kabinet vindt de coronamaatregel noodzakelijk voor het tegenhouden van een derde golf besmettingen en roept iedereen op zich eraan te houden. Het verzoek om schorsing dient om 16.00 uur vanmiddag. Het hoger beroep tegen het vonnis wordt later op een andere zitting behandeld.
Volgens de rechtbank in Den Haag maakt de avondklok een vergaande inbreuk op het recht op bewegingsvrijheid en de persoonlijke levenssfeer. Daarvoor is een zeer zorgvuldige besluitvorming nodig, oordeelt de rechter eerder op de dag.
Voor de invoering van de avondklok is echter gebruikgemaakt van de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag, waarbij de Eerste en Tweede Kamer niet hoeft worden betrokken bij de besluitvorming. Dat was volgens de rechter wel nodig geweest, omdat er geen sprake was van “bijzondere spoedeisendheid”. Ook het feit dat vóór de invoering al vaker over invoering van een avondklok was gesproken, illustreert volgens de rechtbank dat niet is voldaan aan de “bijzondere eisen” die voor activering van de wet vereist zijn.
De avondklok ging in op zaterdag 23 januari en zou aanvankelijk 3,5 week duren, maar de maatregel werd vorige week verlengd tot en met 2 maart. Wie zonder geldige reden op straat komt, riskeert een boete van 95 euro. Journalisten mochten alleen de straat op als ze een perskaart, een werkgeversverklaring en een eigen verklaring bij zich hadden. Meer bij de NOS / NOS II / NU.nl
Praat mee