— vrijdag 22 januari 2021, 17:48 | 0 reacties, praat mee

Perskaart met werkgeversverklaring niet voldoende, eigen verklaring blijft nodig tijdens avondklok

© Sem van der Wal / ANP

Moet je als journalist aan het werk tijdens de avondklok dan blijft een eigen verklaring nodig, in tegenstelling tot eerdere berichten waarin werd gesteld dat een perskaart als aanvulling op de werkgeversverklaring voldoende was om tijdens de avondklok buiten te zijn. Dat blijkt uit het persbericht dat de NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren hebben gestuurd.

In het gesprek dat de NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren afgelopen woensdag hebben gevoerd met minister Grapperhaus over de bijzondere positie van de pers tijdens de avondklok is er een misverstand gerezen over het gebruik van de perskaart als identificatiemiddel. De perskaart kan alleen als ondersteunend document worden gebruikt naast de werkgeversverklaring én de eigen verklaring.

Het is dus van belang dat journalisten of professionals die ondersteunend zijn aan journalistieke producties naast een werkgeversverklaring ook de zogenaamde eigen verklaring invullen. De werkgeversverklaring is twee weken geldig. De ‘Eigen verklaring avondklok’, moet voor elk moment dat je de straat op gaat opnieuw worden ingevuld.

Deze eigen verklaring hoeft in het geheel niet te worden gespecificeerd. Hierop dient louter vermeld te worden dat de persoon in kwestie voor verslaggeving onderweg is, aldus de NVJ en het Genootschap. De verklaringen zijn te vinden bij de Rijksoverheid

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.