website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

EHRM noemt Duits verbod op hergebruik foto’s gepast

Lars Pasveer — Geplaatst in fotografie op woensdag 23 januari 2019, 10:35

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens | AFP

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens | AFP

Nieuws Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heef recent een klacht van Duitse boulevardblad Bild verworpen om bepaalde foto's te mogen hergebruiken. Volgens de rechters was het verbod dat eerder door een Duitse rechtbank was opgelegd een evenwichtige balans tussen privacy en het recht van meningsuiting.

Centraal stond de arrestatie van een populaire Zwitserse weerman Jörg Kachelmann in november 2010, die zijn toenmalige vriendin eerder dat jaar zou hebben verkracht en mishandeld. Hij werd daar later van vrijgesproken. Zijn ex-vriendin werd later veroordeeld en mocht de gedane beschuldigingen niet meer in het openbaar herhalen.

Bild gebruikte bij de berichtgeving over Kachelmanns zaak foto’s van diens arrestatie in Turkije. Hij is daarop te zien zonder shirt en omringd door andere gevangenen. Kachelmann maakte bezwaar tegen het constante gebruik van die foto’s. Een rechtbank in Keulen gaf hem gelijk, onder meer door te wijzen op zijn vrijspraak in de zaak en het feit dat hij in voorarrest zonder toestemming in de gevangenis was gefotografeerd.

De gevangenis was niet toegankelijk voor het publiek en daarmee zijn de foto’s een schending van de privacy, ondanks dat de weerman veel in het nieuws was. Een beroep tegen het verbod op hergebruik leidde tot een zaak bij het Keulse Hooggerechtshof, dat het verbod echter handhaafde en erop wees dat de foto’s inmiddels geen band met de actualiteit meer hebben. De informatiewaarde is tegenwoordig nul, aldus het Hooggerechtshof.

Bild en uitgever Axel Springer stapten daarop naar het EHRM, dat de klacht afwees vanwege het evenwichtige oordeel van de Duitse rechters.

Kachelmann trok zich na zijn vrijspraak geruime tijd terug uit de openbaarheid, maar is nu weer actief als weerman voor onder meer een Zwitserse radiozender en op internet. Het grote publiek kent Kachelmann van een live-uitzending uit 2009, toen een studiokat hem onderbrak. Meer bij EHRM

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

banner 1 only human

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.