— vrijdag 10 februari 2017, 09:09 | 0 reacties, praat mee

Rechtbank Zweden bestraft journalist om smokkelen vluchteling

Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0 / Frankie Fouganthin

De Zweedse documentairemaker Fredrik Önnevall is donderdag veroordeeld tot een taakstraf van 75 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden, omdat hij in 2014 een Syrische tiener hielp Zweden binnen te komen. Twee collega's van Önnevall die hem hielpen bij het maken van zijn documentaire kregen dezelfde straf.

De rechter noemt het overduidelijk dat de journalist en zijn team de 15-jarige jongen om humanitaire redenen hielpen. Aan het verweer van de documentairemakers, waarin ze stellen enkel reisgezelschap van de jongen geweest te zijn, gaf de rechter geen gehoor.

De rechter baseert zijn uitspraak mede op een uitzending van Önnevalls documentairereeks Fosterland, die verhaalt over de Europese vluchtelingencrisis. In de betreffende uitzending is te zien hoe de filmmakers treinkaartjes voor de jonge Syriër kochten, een huurauto betaalden en de jongen vertelden dat hij zich moest gedragen als toerist. Dat terwijl ze wisten dat de vluchteling valse papieren bij zich had.

In een reactie tegenover de Zweedse radio stelt Önnevall de uitspraak aan te gaan vechten. “Dit is niet het einde, maar nog maar het begin. We zullen in hoger beroep gaan.” Meer bij de Volkskrant

Bekijk meer van

Zweden

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.