onderzoek covid en journalistiek

— dinsdag 11 augustus 2015, 16:25 | 0 reacties, praat mee

Assange-soap sleept zich voort

John Stillwell / AFP

Eerder dit jaar verloor WikiLeaks-voorman Julian Assange zijn laatste juridische optie om het Zweedse internationale arrestatiebevel tegen hem van tafel te krijgen. Zweden wil Assange verhoren voor zijn vermeende deel in een verkrachting. Assange heeft de beschuldigingen altijd ontkend en zegt dat de zaak politiek gemoteerd is. Hij vreest uitlevering aan de Verenigde Staten als hij zich in Zweden meldt.

Zweden zegt dat er in juni vertegenwoordigers naar Londen zijn gereisd om Assange in de Ecuadoriaanse ambassade te verhoren, maar dat Ecuador toegang zou hebben geweigerd. Ecuador liet op zijn beurt weten dat er zich nooit vertegenwoordigers bij de ambassade hebben gemeld. De zaak sleept inmiddels al zo lang, dat van drie van de vier aanklachten de verjaringstermijn inmiddels nabij is: op 13 en 18 augustus vervallen drie aanklachten.

Assange vluchtte in 2012 naar de Ecuadoriaanse ambassade in Londen. Het land wil dat Zweden de asielstatus van Assange erkent, maar die zegt dat dat onder internationale wetgeving onmogelijk is. WikiLeaks noemt dat argument op Twitter onzinnig:

De zwaarste aanklacht van verkrachting kent in Zweden een verjaringstermijn van 10 jaar.

In 2020 zou daarmee de zaak volstrekt zijn verjaard maar Assange belegde al eind 2014 een persconferentie dat hij aan het eind van zijn Latijn was, wat betreft de de-facto gevangenschap in de ambassade.

 

Bekijk meer van

Zweden WikiLeaks Julian

Praat mee

banner tegelwinnaars

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.