Assange-soap sleept zich voort

Eerder dit jaar verloor WikiLeaks-voorman Julian Assange zijn laatste juridische optie om het Zweedse internationale arrestatiebevel tegen hem van tafel te krijgen. Zweden wil Assange verhoren voor zijn vermeende deel in een verkrachting. Assange heeft de beschuldigingen altijd ontkend en zegt dat de zaak politiek gemoteerd is. Hij vreest uitlevering aan de Verenigde Staten als hij zich in Zweden meldt.
Zweden zegt dat er in juni vertegenwoordigers naar Londen zijn gereisd om Assange in de Ecuadoriaanse ambassade te verhoren, maar dat Ecuador toegang zou hebben geweigerd. Ecuador liet op zijn beurt weten dat er zich nooit vertegenwoordigers bij de ambassade hebben gemeld. De zaak sleept inmiddels al zo lang, dat van drie van de vier aanklachten de verjaringstermijn inmiddels nabij is: op 13 en 18 augustus vervallen drie aanklachten.
Assange vluchtte in 2012 naar de Ecuadoriaanse ambassade in Londen. Het land wil dat Zweden de asielstatus van Assange erkent, maar die zegt dat dat onder internationale wetgeving onmogelijk is. WikiLeaks noemt dat argument op Twitter onzinnig:
Sweden's "cannot recognise asylum status granted by another country, in line w/ international law" is beyond parody: http://t.co/3uMUMkFMzk
— WikiLeaks (@wikileaks) August 11, 2015
De zwaarste aanklacht van verkrachting kent in Zweden een verjaringstermijn van 10 jaar.
In 2020 zou daarmee de zaak volstrekt zijn verjaard maar Assange belegde al eind 2014 een persconferentie dat hij aan het eind van zijn Latijn was, wat betreft de de-facto gevangenschap in de ambassade.
Praat mee