banner festival 23

— dinsdag 30 november 2021, 13:35 | 0 reacties, praat mee

Europese Commissie stemt in met 48 miljoen aan Zweedse staatssteun voor dagbladuitgevers

Een zicht op de Gamla Stan - het oudste stadsdeel van Stockholm. | Michael Runkel / Westend61

Zweden mag dagbladuitgevers, via een programma ter waarde van 48 miljoen euro, compenseren voor gestegen distributiekosten voor gedrukte kranten. De Europese Commissie stelt dat deze vorm van staatssteun is toegestaan onder Europese mededingingsregels. Laatste wijziging: 30 november 2021, 13:44

Het programma loopt nog tot 31 december 2025. Kranten in Zweden worden per post verstuurd, maar PostNord Sverige bezorgt sinds dit jaar enkel nog om de dag. Uitgeverijen van dagbladen moeten daardoor extra kosten maken om dagelijks op de mat te liggen bij abonnees.

Europese regelgeving laat lidstaten financieel bijspringen als dat de ontwikkeling van economische activiteiten of gebieden ondersteunt. In dit geval is de nieuwssector van belang voor een gezonde democratie, stelt de Commissie. Dit programma helpt pluformiteit en journalistieke onafhankelijkheid ondersteunen, vindt de Commissie.

“De positieve effecten van deze maatregel overstijgen enige negatieve effecten op het gebied van concurrentievervalsing. Op die gronden keurt de Commmissie het programma goed onder Europese regels rondom staatssteun.” De uitspraak wordt later vandaag, zodra er een privacyslag op is uitgevoerd, op de site van de Europese Commissie gepubliceerd, meldt een woordvoerder.

Ook in België worden dagbladuitgevers gecompenseerd voor distributiekosten. Dat bedrag loopt jaarlijks op tot zo’n 170 miljoen euro. Er gaan in België stemmen op om deze subsidie af te schaffen.

Bekijk meer van

Zweden Europese Commissie

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.