word studentlid

— woensdag 20 april 2016, 13:11 | 0 reacties, praat mee

Rechtbank veroordeelt NOS tot rectificatie

Rechtbank veroordeelt NOS tot rectificatie
ANP

De rechtbank Midden-Nederland heeft de NOS veroordeeld tot het rectificeren van twee berichten uit mei 2015. Het betreft stukken waarin een man in verband wordt gebracht met een liquidatie in Turkije, waarvoor volgens de rechtbank geen bewijs bestaat. Een artikel dient volledig te worden verwijderd en een ander stuk moet worden aangepast. Laatste wijziging: 21 april 2016, 11:36

Daarnaast moet de NOS twee weken lang een rectificatie op de site tonen.

De man in kwestie, de Turkse Koerd Hüseyin Baybasin, zit sinds 2002 in Nederland een levenslange gevangenisstraf uit voor diverse misdrijven, onder meer voor moord en drugshandel. Baybasin zegt zelf onschuldig te zijn en op basis van gefabriceerd bewijs te zijn veroordeeld.

De rechtbank stelt dat de NOS slechts één niet-gezaghebbende bron heeft opgevoerd die Baybasin van betrokkenheid bij een andere moord beschuldigde, zonder diens beweringen te staven aan andere bronnen. De ene bron werd bovendien anoniem geciteerd en er werd geen wederhoor gepleegd bij Baybasin.

Naast het verwijderen van een stuk en de bewerking van een ander artikel, moet de NOS twee weken een popup weergeven met daarin de opdracht tot rectificatie.

NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff zegt in een reactie op de NOS-website: “Zorgvuldigheid staat in onze berichtgeving altijd voorop. We zullen het vonnis van de rechtbank uiteraard uitvoeren en het bericht rectificeren. Ik verbaas me wel heel erg over de vorm en omvang van de rectificatie die in het vonnis wordt bepaald. Twee weken een pop-up op nos.nl vind ik niet in verhouding tot het oorspronkelijke bericht. Het was die dag een bijzin in een van de vele berichten op onze site. We beraden ons of we in hoger beroep gaan.”

Zie verder de volledige uitspraak op Rechtspraak.nl

Bekijk meer van

NOS Nieuws Eer en goede naam

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.