— woensdag 6 december 2017, 09:26 | 0 reacties, praat mee

Hof: AD-column met adres veroordeelde pedoseksueel niet over de schreef

Politie bewaakte in 2014 korte tijd het gebouw (met kinderdagverblijf) waar de pedoseksueel woont | Piroschka van de Wouw / ANP

Het Gerechtshof Den Haag heeft in hoger beroep geoordeeld dat een column uit 2015 over een veroordeelde pedoseksueel in Amersfoort "ontegenzeglijk kwetsend maar niet nodeloos grievend" was. De vrijheid van meningsuiting dient te prevaleren op het privacyrecht van de veroordeelde, aldus het Hof. Laatste wijziging: 6 december 2017, 13:58

Het Hof weegt mee dat de columnist niet de bedoeling had om te kwetsen, betrof het een maatschappelijk relevant onderwerp en had de veroordeelde man zelf media-aandacht opgezocht. In een interview had de man voldoende hints gedropt over de plek waar hij nu woonde (een seniorenflat met op de begane grond een kinderdagverblijf, red.) dat de exacte locatie eenvoudig kon worden achterhaald.

De journalist nam ook contact op met de gemeente over de nieuwe huisvesting, waarna de gemeente een persbericht uitstuurde over de komst van de pedoseksueel, inclusief de locatie waar hij sinds mei 2014 woonde.

In de bewuste AD-column beschreef columnist Guido de Wijs het dilemma van de burgemeester en haalde hij de schadevergoeding aan die vanwege het onhullen van het adres aan de man was betaald. De Wijs herhaalde nog eens specifiek in welk zorgcentrum de man woont.

De Wijs noemde de veroordeelde pedoseksueel een psychopathische provocateur die zich “ziek, zwak en misselijk” vooral als slachtoffer presenteert. Het Hof stelt dat in een column “over het algemeen meer toelaatbaar [is] dan in andere publicaties: een columnist heeft een grotere vrijheid om te simplificeren, uit te vergroten, te overdrijven en gebruik te maken van scherpe bewoordingen dan een (onderzoeks)journalist.”

De column overschrijdt volgens het Hof geen ontoelaatbare grenzen en bekrachtigt de eerdere uitspraak. Meer bij Rechtspraak.nl

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.