data als kans

— donderdag 9 juni 2022, 10:54 | 1 reactie, praat mee

Rechtbank verbaasd over online zetten processtukken MH17 door OM

De voor het onderzoek naar het neerhalen van MH17 deels gereconstrueerde romp van het Malaysia Airlines-toestel | Onderzoeksraad.

De rechtbank in de zaak-MH17 is "verbaasd" dat het Openbaar Ministerie vorige maand stukken uit het strafdossier in de zaak online heeft gezet via een speciale applicatie. Iedereen kan via deze interactieve website door processtukken bladeren. Volgens de rechters zijn zij minder dan een uur voorafgaand aan de publicatie ingelicht, waardoor zij stonden voor een "voldongen feit", zo is donderdag gemeld in een zitting in de zaak-MH17 in het Justitieel Complex bij Schiphol. Laatste wijziging: 9 juni 2022, 10:56

De advocaten van Oleg Poelatov, de enige verdachte die zich laat bijstaan, verzetten zich tegen de publicatie van de website met de interactieve weergave. “De website begint met de knop ‘begin het verhaal’, waarna mensen door de stukken kunnen bladeren die door het OM ‘bewijs’ worden genoemd. Als het iets zijn, zijn het potentiële bewijzen”, aldus de verdediging. De verdediging vindt dat het OM de publieke opinie heeft gevormd, wat het recht op een eerlijk proces voor Poelatov schendt.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 neergehaald in Oost-Oekraïne, waar op dat moment ook een gewapende strijd gaande was. Het toestel was onderweg van Schiphol naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Alle 298 inzittenden kwamen bij de ramp om het leven.

Volgens het OM zijn pro-Russische separatisten verantwoordelijk voor het inzetten van de Buk-raket waarmee het vliegtuig is neergehaald. Zij hadden mogelijk niet door dat het ging om een passagiersvlucht, denkt het OM. Naast Poelatov staan rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko terecht. De mannen hebben volgens het OM een rol gespeeld bij het binnenhalen of het wegbrengen van de Buk-raketinstallatie. Poelatov is de enige verdachte die zich laat bijstaan. Tegen het viertal is levenslang geëist.

Het OM wees vorige maand de door de advocaten aangedragen alternatieve scenario’s voor het neerschieten van MH17 van de hand. Zo vonden de officieren van justitie een aangehaald onderzoek over de afvuurlocatie van de Buk-raket niet deskundig uitgevoerd. De verdediging mag hier donderdag en vrijdag op reageren.

Bekijk meer van

Openbaar Ministerie MH17

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Wim Theunisse, 9 juni 2022, 23:03

Rechtbank verbaasd over online zetten processtukken MH17 door OM?
Ik ben niet verbaasd,
Al jarenlang is het geblunder van het Openbaar Ministerie in allerlei zaken de reden dat de nederlandse bevolking geen enkel vertrouwen in de overheid heeft.
Anders gezegd: De ambtenaren hebben het aan zichzelf te danken.
@ Ambtenaren korps: “Geniet er maar van “

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.