banner festival 23

— donderdag 19 mei 2022, 16:16 | 0 reacties, praat mee

‘Rechercheurs en wijkagenten die worden ingezet bij demonstraties moeten rechten van journalisten kennen’

Wijkagenten en rechercheurs die door een tekort aan agenten worden ingezet tijdens toekomstige demonstraties in Nederland, moeten goed op de hoogte zijn van de rechten van journalisten die verslag komen doen. Dat laat Peter te Velde van PersVeilig desgevraagd aan Villamedia weten. Laatste wijziging: 20 mei 2022, 08:04

Het AD meldde woensdag dat de grootschalige inzet van agenten tijdens de vele coronademonstraties in 2021 ervoor gezorgd heeft dat veel agenten overuren moesten draaien. Deze uren moeten grotendeels nog worden ingehaald door de ambtenaren. Hierdoor verwacht de politie dat er nog jarenlang te weinig agenten ingezet kunnen worden.

De politie compenseert het tekort aan agenten nu al door het oproepen van rechercheurs die bij wijze van spreken achter hun bureau vandaan gehaald moeten worden. Ook worden steeds meer wijkagenten tijdens demonstraties ingeroosterd. Zij dreigen het zicht op hun eigen gebieden te verliezen.

‘Het gebeurt nog te vaak’
Volgens Te Velde is het aantal coronademonstraties dit jaar al sterk gedaald, maar is het wel noodzakelijk dat agenten die ‘invallen’ tijdens toekomstige bijeenkomsten wel over voldoende juridische kennis beschikken.

“Gelukkig is het zo dat er veel minder demonstraties zijn dan vorig jaar. Niet alleen de politie heeft toen fors moeten inzetten; ook de journalistiek had te maken met al die demonstraties die vervolgens leidden tot veel incidenten waarbij journalisten fysiek en mondeling werden belaagd. Het is bij de inzet van rechercheurs en wijkagenten wel belangrijk dat zij goed worden ingelicht over bijvoorbeeld de rechten die journalisten hebben die politieperskaarten bij zich hebben. Het gebeurt nu nog te vaak dat politieagenten niet op de hoogte zijn.”

Bekijk meer van

PersVeilig

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.