word studentlid

— maandag 9 juli 2018, 11:19 | 1 reactie, praat mee

Reaguurders oppakken en opvoeden

Reaguurders oppakken en opvoeden
© CCO unclelkt / Pixabay

Schrijver en columniste Elfie Tromp schrijft in de Volkskrant over de impact van online bedreigingen en pogingen journalisten het zwijgen op te leggen. De recente aanslagen bij de kantoren van De Telegraaf en Panorama zijn daar heftige voorbeelden van en zelf heeft ze ook wel eens bij het politiebureau gezeten omdat ze is bedreigd. Haar gevoel van achteloosheid in de publieke ruimte is ze kwijt. Ook zelfcensuur ligt op de loer, maar ze ziet mogelijkheden om dreigers eindelijk eens juridisch aan te pakken, schrijft ze in de Volkskrant (betaald via Blendle). Laatste wijziging: 9 juli 2018, 11:34

Naast betere beveiliging zou er ook een database moeten komen van de personen die bedreigen. “Een korte vergelijking met bevriende journalisten laat zien dat we door dezelfde mensen belaagd worden. Zij moeten juridisch worden aangepakt. Zolang dit niet gebeurt, heerst er een gevoel van straffeloosheid.”

Ze vindt het prima als journalisten en mediaorganisaties meer getraind worden op het terrein van conflicthantering, beroepsethiek en -attitude en het actief ondersteunen van medewerkers bij bedreigingen, “maar ik geloof vooral dat de gemiddelde reaguurder moet worden opgevoed, niet de redacties.” Ze geeft een voorbeeld uit Denemarken. Daar worden momenteel meer dan duizend mensen vervolgd omdat ze een wraakporno-filmpje deelden. “De schaal van de vervolging heeft vooral een waarschuwende werking; mensen worden zich bewuster dat zij zich ook online aan wetten dienen te houden. Het wordt hoog tijd dat het Openbaar Ministerie ook hier een vuist maakt.”

Bekijk meer van

Recht Elfie Tromp

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Jan de Wit, 10 juli 2018, 16:36

Had het artikel ook al gelezen in de VK. Ik maak zelf vrijwel geen gebruik van de sociale media vanwege alle ongezouten en onbehoorlijke meningen. Wel schokkend dit.

Database opzetten is niet zo’n klus. Wil ik best aanbieden als daarmee de vrije nieuwsgaring gediend wordt. Vanwege de privacy regels zal een dergelijke functie natuurlijk alleen mogen dienen om journalisten en openbaar ministerie te dienen.

Vullen en bijhouden van een dergelijke dataset vereist natuurlijk wel actieve inzet van journalistiek. Iets om te coordineren en stimuleren door VM of NVJ?

Echt interessant wordt het pas zodra we netwerken in kaart brengen: Persoon A schrijft bedreiging 1 en werkt bij organisatie XY. Persoon B schrijft bedreiging 19 en werkt bij organisatie XY.
Organisatie XY duikt op als verbindende factor. Is die factor faciliterend, zit er een politiek of ander motief achter?

Laat horen als ik wat kan doen.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.