word studentlid

— donderdag 28 maart 2024, 09:13 | 0 reacties, praat mee

Reacties op het Plan van aanpak NPO voor sociale veiligheid: ‘Nogal vrijblijvend’,  ‘moet concreter’

Reacties op het Plan van aanpak NPO voor sociale veiligheid: ‘Nogal vrijblijvend’,  ‘moet concreter’
Het plan van de NPO om de sociale veiligheid te verbeteren is hoopgevend, maar moet concreter om echt te kunnen leiden tot een andere cultuur. Dat schrijft Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, in een woensdag verschenen brief aan demissionair staatssecretaris Fleur Gräper-van Koolwijk (Cultuur en Media). - © ANP / Bart Maat

Woensdagmiddag publiceerde de NPO het overkoepelend plan van aanpak sociale veiligheid. Het plan van aanpak volgde na het rapport van de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO) van Martin van Rijn dat in januari werd gepresenteerd. Daaruit bleek dat grensoverschrijdend gedrag breed speelt bij de NPO. In dit bericht hebben we enkele reacties op het plan van aanpak verzameld. Laatste wijziging: 28 maart 2024, 09:30

Het plan is een begin, maar er is meer nodig om het echt tot een succes te maken. Dat vindt de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). Algemeen secretaris Thomas Bruning vindt een aantal punten in het plan van aanpak niet concreet genoeg.

“Het is goed dat de publieke omroep laat zien dat het rapport van de Commissie-Van Rijn niet in een la is verdwenen”, zegt Bruning.

“Daar is het echt te belangrijk voor.” De journalistenvakbond meent dat er nog wel aanscherping nodig is. Zo vindt de secretaris de “kwetsbare positie” van freelancers in het plan van aanpak onderbelicht. “Zij moeten zodanig worden behandeld dat ze op een goede manier eigen ondernemer kunnen zijn”, waarbij hij doelt op betere arbeidsvoorwaarden.

Ook voor medewerkers met een tijdelijk contract gaat het plan van de NPO volgens de NVJ niet ver genoeg. “Ik mis hier ambitie. Het is goed dat ze worden genoemd, maar het lijkt alsof de eerdere afspraken die zijn gemaakt het eindpunt zijn.” Bruning pleit onder meer voor vaste contracten, maar ook voor ontwikkelkansen. Ambitie mist hij ook in het plan bij de rol van productiebedrijven. “Er moeten harde afspraken worden gemaakt over misstanden bij productiebedrijven.”

De secretaris vindt verder dat er meer moet worden gedaan aan medezeggenschap. “De NPO heeft het over bottom-up, daar ben ik het mee eens. Maar dan is er wel een betere medezeggenschap nodig vanuit de makers, dus goede redactieraden. Dat is wel aangestipt, maar nog te weinig uitgewerkt.”

Lees hier het plan van aanpak

‘Plan moet concreter’
Het plan van de NPO om de sociale veiligheid te verbeteren is hoopgevend, maar moet concreter om echt te kunnen leiden tot een andere cultuur. Dat schrijft Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, in een woensdag verschenen brief aan demissionair staatssecretaris Fleur Gräper-van Koolwijk (Cultuur en Media).

“Ik ben hoopvol, maar tegelijkertijd bezorgd”, schrijft Hamer. Ze ziet dat nog veel actie nodig is om van de goede voornemens een echte cultuurverandering te maken. “En als we naar het recente verleden kijken is er ook nog weerstand te beslechten.”

Het is volgens Hamer van belang dat de omroepen binnen de publieke omroep goede eigen plannen maken in navolging van het overkoepelende plan. “Zij zullen op alle niveaus medewerkers moeten betrekken om tot een goede aanpak te komen. De NPO kan daarbij een belangrijke verbindende rol spelen, maar moet die ook nog meer invullen.”

‘Grote betrokkenheid cruciaal’
Om het gezamenlijke plan voor een veilige werkomgeving bij de NPO te laten slagen, is een grote betrokkenheid van alle omroepen “cruciaal”. Dat zegt het College van Omroepen (CvO), de koepel waarin Hilversumse omroepen overleggen. Volgens voorzitter Arjan Lock van het CvO zijn overkoepelende acties in combinatie met de autonomie en de pluriformiteit van de omroepwerkgevers van belang.

“Het is belangrijk en noodzakelijk dat er een gezamenlijk plan is om een sociaal veilige werkomgeving te creëren. Dit plan moet per omroep concreet worden uitgewerkt, waarbij de eigenheid van de omroep ook een belangrijke plek kan krijgen”, zegt Lock. “Een grote betrokkenheid van alle omroepmedewerkers is cruciaal om het doel van de plannen te bereiken.”

‘Nogal vrijblijvend’
Vakbond FNV vindt het plan “nogal vrijblijvend”. Dat laat Andrée Ruiters, vakbondsbestuurder van FNV Media & Cultuur, weten als reactie op het woensdag gepresenteerde plan van aanpak.

“Wat is de rol van de NPO? Wat zijn de consequenties als de afzonderlijke omroepen de afspraken niet nakomen? Daar zien wij niets van terug. Het lijkt nog erg vrijblijvend allemaal”, stelt Ruiters, die vindt dat de rol van vakbonden niet genoeg wordt genoemd in het plan. “Te lang zijn signalen van werknemers niet serieus genomen, genegeerd en gebagatelliseerd. Juist vakbonden zijn een onafhankelijke tegenmacht namens de werknemers. Samen met de ondernemingsraad kunnen wij de stem van de werkvloer versterken.”

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.