website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Rapport over ethiek in de journalistiek in het nepnieuwstijdperk

Lars Pasveer — Geplaatst in Journalistiek op woensdag 11 januari 2017, 09:06

Ethics in the News / Ethical Journalism Network

Ethics in the News / Ethical Journalism Network

Nieuws

Het in 2011 opgerichte Ethical Journalism Network (EJN) heeft een rapport uitgebracht met de opmerkelijkste voorbeelden van manipulatief nepnieuws van vorig jaar en bespreekt de uitdagingen waarmee journalisten zich geconfronteerd zien, nu feiten minder zwaar wegen dan gevoelens en subjectieve meningen.

Het rapport Ethics in the News (hier als .pdf te downloaden) toont aan dat leugenachtig nieuws, bedoeld om politieke besluitvorming en publiek sentiment te sturen, geen exclusief westers fenomeen is.

Ook in Afrika en Azië worden nepberichtgeving ingezet, dat eind vorig jaar nog resulteerde in een dreigement door de Pakistaanse minister van defensie Khawaja Mohammad Asi, gevoed door een nepbericht over plannen voor pre-emptive strike tegen zijn land door Israël.

EJN blikt in het rapport ook vooruit om komend jaar, waarin het gereedschap wil ontwikkelen om het publiek meer bij journalistiek wil betrekken, financiering van journalistiek wil verbeteren en haatzaaien, racisme en intolerantie wil helpen bestrijden.

De EJN wijst in het rapport ook op een internationaal succesnummer van de journalistiek: bij het doorspitten van de Panama Papers hebben journalistieke organisaties in tachtig landen corruptie en witwaspraktijken blootgelegd. Zulke internationale samenwerking verdient herhaling, aldus EJN.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.