training eu starters

— woensdag 14 december 2022, 09:31 | 0 reacties, praat mee

Raounak Khaddari over haar eerste boek: ‘Ik hoop dat mijn boek betere vrienden van ons maakt’

Raounak Khaddari

Voor de rubriek De Schepping schrijven journalisten zelf over de totstandkoming van hun werk. Dit keer Raounak Khaddari (28) over haar boek ‘Even goede vrienden’ dat in maart verschijnt. Het is een zoektocht naar hoe vriendschap (niet) werkt aan de hand van de filosofie, wetenschap en bovenal: persoonlijke verhalen. Laatste wijziging: 15 december 2022, 10:15

Vrienden komen en gaan en als vriendschappen een werkwoord zou zijn, dan kan ik zeggen dat ‘vriendschappen’ bij mij lang vanzelf ging. Nog nooit stond ik stil bij deze relatievorm tot ik voor het eerst een vriendschap expliciet uitmaakte met twee vrienden.

Het gebeurde in een groepsgesprek via WhatsApp. ‘De druk van deze vriendschap wil ik niet. Heel veel liefs. Ik ga morgen uit deze groeps-chat, dus dan kunnen jullie nog reageren mochten jullie daar behoefte aan hebben.’ We appten of belden nooit meer.  Ik wist helemaal niet dat je behalve een relatie ook een vriendschap zo expliciet kon beëindigen. En hoewel de vriendschap over was, bleef het gevoel erover knagen. Waarom had ik verdriet van deze uitgemaakte vriendschap? Hoe moet je eigenlijk een goede vriend zijn en wat is de waarde van vriendschap in onze levens?

Vriendschap is een te groot onderwerp om in een krantenartikel te vatten, ontdekte ik toen ik startte met mijn onderzoek. Deze vorm van liefde is in de geschiedenis van de filosofie immers door de grote denkers, zoals Aristoteles, bovenaan de hiërarchie der liefde geplaatst. En niet zomaar. Ik had jaren eerder al eens gepraat met Maarten Boers, een literair agent, maar nog nooit kreeg ik zin in het schrijven van een boek, tot bij dit onderwerp. ‘Er moet een boek komen over vriendschap en ik ga dat schrijven’, spraken we af.

Ik sprak met filosofen, wetenschappers, vrienden, mensen zonder vrienden en dook in onderzoeken over sociale verhoudingen, relaties, eenzaamheid en kwetsbaarheid. Het was een leerzaam onderzoeksproces en het schrijven dwong me mijn gevoelens op papier te zetten. In het boek ben ik goudeerlijk over mijn eigen handelen. Dat was de enige regel die ik had gemaakt met mezelf voor het schrijven: ik moet helemaal naakt gaan om vriendschapsgevoelens en worstelingen toegankelijker te maken. Of zoals Ernest Hemmingway zei: ‘Write hard and clear about what hurts’. 

Ik kan namelijk niet anders concluderen dan dat veel mensen in stilte worstelen met hun vriendschappen, omdat het niet sympathiek is om een vriendschap uit te maken en het berekend kan overkomen. Uiteindelijk hebben we allemaal maar 24 uur per dag. We kunnen deze uren besteden aan de mensen van wie we écht houden, van wie we energie krijgen en in wie we willen investeren. Of we geven deze uren uit aan relaties die ons energie kosten en in sommige gevallen zelfs ongelukkiger maken.

Ik hoop dat mijn boek ‘Even goede vrienden’ betere vrienden van ons maakt en ons leert vriendschappen te herzien én bewuster te waarderen. En om eerlijk te zijn: ik wil natuurlijk ook dat het ‘gewoon’ een goed boek is waar lezer van genieten.

Raounak Khaddari (28) is sinds 2018 journalist bij Het Parool. Daarvoor schreef ze als freelancer voor LINDA. en werkte ze bij Blendle. Haar boek ‘Even goede vrienden’ is haar debuut. Het verschijnt in maart bij uitgeverij Unieboek Spectrum (ISBN 9789000384396, 240 pagina’s, € 21,99)

Bekijk meer van

Raounak Khaddari De Schepping

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.