— donderdag 11 augustus 2022, 09:50 | 0 reacties, praat mee

Radiopartijen in hoger beroep tegen veiling FM-frequenties

Een klassieke Telefunken-ontvanger uit het Rotterdams Radio Museum. Een aanstaande veiling van frequenties op de FM-band houdt de gemoederen bezig. Critici stellen dat FM al jaren wordt afgeschermd voor nieuwkomers.| ANP

Meerdere spelers op de Nederlandse radiomarkt gaan in hoger beroep tegen het besluit van de rechter over herverdeling van de landelijke FM-frequenties. Talpa, RadioCorp (SLAM! en 100% NL) en BNR laten woensdag weten het er niet mee eens te zijn dat de eerder dit jaar toegezegde noodverlenging van de FM-frequenties door de rechter van tafel is geveegd. Laatste wijziging: 11 augustus 2022, 09:51

De rechter zette in juli een streep door het plan van de vorige minister van Economische Zaken om de huidige zendvergunningen, die op 31 augustus aflopen, met drie jaar te verlengen. Dat besluit was genomen om de radiostations tijd te geven om te herstellen van de lage advertentie-inkomsten in coronatijd. Radiostation KINK, dat nu niet over een FM-frequentie beschikt, spande daarop een rechtszaak aan omdat het station twijfels had bij die coronaschade en vond een noodverlenging disproportioneel. De rechter stelde het station daarop in het gelijk.

De huidige minister van Economische Zaken, Micky Adriaansens, maakte dinsdag bekend niet in hoger beroep te gaan tegen het besluit en nog dit najaar met een voorstel te komen voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. Die vindt vóór september 2023 plaats, schreef Adriaansens aan de Kamer.

Talpa laat weten “teleurgesteld” te zijn in het besluit van de minister en daarom zelf in beroep te gaan. “Wij zijn het niet eens met de uitspraak en zien voldoende aanknopingspunten voor een succesvol hoger beroep”, zegt een woordvoerder van Talpa, waar onder meer Radio 538, Radio 10 en Radio Veronica onder vallen.

Mireille van Ark, hoofdredacteur van BNR, laat net als Talpa weten “genoeg aanknopingspunten” te zien voor een succesvol hoger beroep. RadioCorp, waar SLAM! en 100% NL onder vallen, laat via een woordvoerder weten in hoger beroep te gaan, maar daar verder geen commentaar op te willen geven.

In NRC schrijft Walt van der Linden, die in het verleden voor radiozender Sublime werkte, dat een veiling van commerciële FM-frequenties de radiomarkt eindelijk zal opschudden en voor broodnodige vernieuwing zorgt.

Het is daarbij hoognodig de fouten uit het verleden niet te herhalen. Van der Linden: “De mogelijkheden voor verbeteringen zijn legio. Bijvoorbeeld: afstand doen van de gedateerde en arbitraire indeling van beschikbare kavels in muzikale genres. Want waarom wél klassiek, jazz en Hollands, maar geen hiphop, reggae of dance? En waarom wél verplichten om uit te zenden in het Nederlands of Fries, maar niet kijken naar demografische kenmerken van de te bedienen doelgroep?”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.