NVJ compleet lid

— donderdag 4 juni 2020, 16:03 | 0 reacties, praat mee

Raad voor Cultuur positief over Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten

Raad voor Cultuur positief over Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten
Het project van Thomas Rueb wordt genoemd als succesvol gesubsidieerd project.

De Raad voor Cultuur is positief over de activiteiten van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en de plannen voor de komende vier jaar. De raad adviseert de minister van Onderwijs en Cultuur om de gevraagde 423.000 euro subsidie per jaar voor de komende vier jaar te verlenen. Met Prinsjesdag moet blijken wat het kabinet met het advies doet. Doorgaans wordt het overgenomen. Laatste wijziging: 4 juni 2020, 16:29

Fonds-directeur Jessica Swinkels is blij met het advies. ‘Vooral omdat de raad het belang van kwalitatieve journalistiek benadrukt.’

De raad wil graag dat het fonds de ingeslagen weg voortzet om aanvragen te honoreren voor regionale journalistiek en online journalistiek. ‘De raad is van mening dat het FBJP zich in deze tijden van fake news volop moet inzetten voor het versterken van de betrouwbare digitale journalistiek’.

De raad schrijft ook: ‘Dat de instelling slaagt in haar missie blijkt uit de vele kwalitatief hoogwaardige producties die met subsidie van het fonds verschijnen. Een van de vele voorbeelden is het prijswinnende boek ‘Laura H.’ van Thomas Rueb. Het leidde tot een podcast, een toneelstuk, de verkoop van de filmrechten en veel maatschappelijke impact. Het fonds geniet brede bekendheid, zo bewijst de structurele overvraging van het budget. Een derde van de aanvragers ontvangt een toekenning. De kwaliteit van de output toetst het fonds aan de hand van de impact: publieksbereik, extra publicaties, gewonnen prijzen, afgeleide activiteiten en politiek-maatschappelijke gevolgen’.

Het fonds heeft een totaalbegroting van iets meer dan twee miljoen euro. Daarvan komt 423.000 euro van de cultuurbegroting en 1,6 miljoen van de mediabegroting. Daarvan is na deze kabinetsperiode nog niet zeker of het blijft.

Meer bij de Raad voor Cultuur. Download hier het advies (.pdf)

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.