— woensdag 13 januari 2016, 11:08 | 0 reacties, praat mee

Raad van State hekelt vaagheid Plasterk rond tapstatistieken

Remko de Waal / ANP

De Raad van State heeft minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) opgedragen beter te motiveren waarom hij weigert tapstatistieken van de inlichtingdienst AIVD te overhandigen aan een journalist die daarom had gevraagd. Laatste wijziging: 14 januari 2016, 14:18

In tegenstelling tot de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD), die meent dat meerjarige tapstatistieken de staatsveiligheid niet in gevaar brengen, besloot Plasterk die gegevens, opgevraagd door journalist Wil van der Schans van Reporter Radio, toch niet te verstrekken. De rechter stelde op 23 oktober 2014 dat Plasterk dat inderdaad niet hoefde.

Volgens Plasterk zouden de statistieken de werkwijze van de AIVD blootleggen, met het risico dat gevolgde personen hun werkwijze veranderen en de inlichtingendienst daarmee op achterstand zetten.

De CTIVD kan Plasterk niet dwingen om te delen hoe vaak hij tussen 2002-2008 en 2010-2012 aan de AIVD toestemming gaf taps in te zetten. De Raad van State oordeelt dat een goede onderbouwing van die weigering ontbreekt. Het spreekt over een “summiere verweer in hoger beroep”, waarbij de minister bovendien niet inhoudelijk op weigeringsgronden is ingegaan.

De Raad van State vernietigt nu het oordeel van 23 oktober 2014 en draagt de minister op alsnog te motiveren hoe openbaarmaking van de tapstatistieken, al dan niet in combinatie met eerder openbaar gemaakte informatie, inzicht zou geven in de aard en omvang van de werkwijze van de AIVD. Volledige uitspraak Uitspraak 201409649/1/A3

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.