persveilig seminar

— woensdag 24 november 2021, 13:45 | 0 reacties, praat mee

Qatar zet twee Noorse tv-journalisten uit

In Doha, de hoofdstad van Qatar, wordt een nieuw voetbalstadion gebouwd in aanloop naar het WK Voetbal. - © AFP / Giuseppe Cacace

Twee Noorse tv-journalisten zijn zondagavond opgepakt in Qatar en vervolgens twee dagen later het land uitgezet. De twee, Halvor Ekeland en Lokman Ghorbani, waren in het Arabische land om verslag te doen van de werkomstandigheden van gastarbeiders. Laatste wijziging: 24 november 2021, 15:25

Dat melden diverse media, waaronder het Algemeen Dagblad. Ekeland en Ghorbani waren sinds 14 november in Qatar, waar ze een interview-afspraak hadden met een oud-medewerker van de organisatie van het aankomende WK Voetbal in 2022. Die oud-medewerker, Abdullah Ibhais, werd in april tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld op verdenking van corruptie.

Hoewel Ibhais enkele uren voor zijn afspraak met de Noorse journalisten werd opgepakt, bleven Ekeland en Ghorbani in Qatar. Ze maakten daar een reportage over de omstandigheden waaronder de gastarbeiders die het WK helpen opbouwen leven en werken. Zondagnacht, daags voor ze weer zouden vertrekken, werden de twee journalisten voor de deur van hun hotel gearresteerd. Hoewel ze inmiddels weer op Noorse bodem zijn, hebben ze wel hun materiaal in Qatar moeten achterlaten.

Volgens Qatar zijn Ekeland en Ghorbani opgepakt omdat ze zich op privéterrein bevonden en daar filmden zonder vergunning, meldt de NOS. Het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft inmiddels de Qatarese ambassadeur op het matje geroepen om uitleg over de arrestaties te geven.

De Noorse tv-zender NRK, waar beide journalisten werkzaam zijn, stelt opgelucht te zijn dat Ekeland en Ghorbani veilig thuis zijn. “Het is natuurlijk onaanvaardbaar dat journalisten geen verslag mogen uitbrengen van een van de grootste sportevenementen ter wereld”, aldus CEO Thor Gjermund. “We willen dit zeker bespreken met de FIFA. Of ik dit als een aanval op de vrije pers zie? Absoluut.”

Bekijk meer van

Qatar NRK

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

banner zwolle 2

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.