PersVeilig

— dinsdag 9 november 2021, 11:10 | 0 reacties, praat mee

Publicatie Oekraïense Kyiv Post opgeschort, redactie ontslagen

De oudste Engelstalige krant van Oekraïne, de Kyiv Post, heeft de publicatie na 26 jaar opgeschort. Dat meldt de eigenaar, oligarch Adnan Kivan. Maar de redactie zal er bij een eventuele nieuwe start niet meer werken: die is namelijk ontslagen. Laatste wijziging: 9 november 2021, 11:12

Adnan Kivan, een bouwmagnaat die de Kyiv Post in 2018 kocht, zei in een korte verklaring dat de krant per direct “voor een korte tijd” zal sluiten. “God zegene ons allemaal. Op een dag hopen we de krant groter en beter op te starten”.

Journalisten van de Kyiv Post brachten vervolgens een gezamenlijke verklaring op Facebook uit, waarin stond dat alle werknemers op de hoogte waren gebracht dat ze “onmiddellijk” werden ontslagen. Ongeveer 50 mensen verloren hun baan.

Volgens de redactie gaat het om wraak vanwege hun weerstand tegen de nieuwe plannen van Kivan. Kivan heeft officieel plannen aangekondigd om de Kiyiv Post te “reorganiseren” en de operaties binnen een maand te hervatten met een nieuw team. Hij maakte drie weken geleden bekend een Oekraïens medium onder de vlag van de Kiyiv Post te willen lanceren en een nieuwe hoofdredacteur aan te willen stellen. “We zagen het als een poging om onze redactionele onafhankelijkheid te schenden”, aldus de verklaring van de redactie.

Het ontslag van het personeel van de krant is volgens de medewerkers een poging om ‘ongemakkelijke en eerlijke journalisten kwijt te raken’. De redactie geeft ook aan de bouwmagnaat te hebben gevraagd om het merk over te dragen aan het personeel. Daar ging hij niet mee akkoord. Meer bij The Guardian

Bekijk meer van

Oekraïne Kyiv Post Adnan Kivan

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.