PersVeilig

— woensdag 21 september 2016, 09:05 | 0 reacties, praat mee

Provincies: ‘Bezuiniging regionale omroepen moet in de ijskast’

Staatssecretaris Dekker | Jerry Lampen / ANP

De Nederlandse provincies dringen aan op uitstel van de bezuinigingsopdracht van 17 miljoen euro die regionale omroepen volgend jaar moeten realiseren. Nu de plannen voor één centrale Regionale Publieke Omroep (RPO) zijn uitgesteld, moet de daaraan gekoppelde bezuiniging óók worden aangehouden, vinden de provincies. Laatste wijziging: 21 september 2016, 09:07

Ze schrijven dat in een brief aan staatssecretaris Dekker. De bezuiniging zou nu een te grote impact hebben op kwaliteit en kwantiteit van het regionale media-aanbod. De provinciebesturen schrijven dat met het aanhouden van het wetsvoorstel “de facto een juridische grondslag voor een verdere efficiencyslag ontbreekt.”

De bezuinigingsopdracht moet gekoppeld blijven aan het RPO-onderdeel van de Mediawet en pas in werking moeten treden, zodra die organisatiestructuur een feit is.

Nu de invoering van een centrale RPO is uitgesteld, zullen de omroepen een individuele begroting indienen waarbij ze per omroep een deel van de bezuinigingen moeten opvangen. Dekker heeft hen opgeroepen zo veel mogelijk te voorkomen dat de bezuinigingen vallen bij de programmering en redacties, maar de provincies vrezen dat de omroepen zich genoodzaakt voelen dit toch te doen. “Dit is onwenselijk en heeft negatieve gevolgen voor de democratische en sociale taak van de regionale journalistiek, met name ook in de dunbevolkte gebieden”, aldus de provincies.

Bekijk meer van

Sander Dekker RPO Provincies

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.