Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— maandag 17 oktober 2022, 16:59 | 0 reacties, praat mee

Protesterende tv-journalist Marina Ovsjannikova gevlucht uit Rusland

De Russische journalist Marina Ovsjannikova is Rusland ontvlucht, meldt haar advocaat maandag. Ze werd in maart wereldberoemd toen ze een nieuwsuitzending van de Russische staatstelevisie, waar ze toen voor werkte, verstoorde met een protest tegen de oorlog in Oekraïne. Laatste wijziging: 17 oktober 2022, 17:00

De journalist is samen met haar dochter aangekomen in Europa. Volgens de advocaat gaat het goed met ze en doet Ovsjannikova nu vanwege haar veiligheid geen publieke uitspraken. “Ovsjannikova en haar dochter verlieten Rusland een paar uur nadat ze waren vertrokken vanaf het adres waar ze onder huisarrest stond”, laat hij weten.

Begin deze maand werd bekend dat de 44-jarige vrouw was vertrokken van de locatie waar ze tot en met 9 oktober onder huisarrest zou staan, samen met haar 11-jarige dochter. Ze is volgens haar advocaat naar het buitenland vertrokken omdat ze op de lijst met gezochte personen was geplaatst. De journalist kreeg twee maanden huisarrest voor een protest waarbij ze de Russische president Vladimir Poetin een moordenaar noemde en zijn soldaten fascisten.

Ovsjannikova week na haar protest op de staatstelevisie al eens uit naar het buitenland, maar keerde uiteindelijk terug naar Rusland. Sindsdien is ze meermaals opgepakt en beboet. Ovsjannikova wordt in Rusland verdacht voor het verspreiden van valse informatie over het Russische leger, waarvoor ze tien jaar celstraf kan krijgen.

Bekijk meer van

Marina Ovsjannikova

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.