Naeweb

— maandag 12 juli 2021, 09:14 | 0 reacties, praat mee

Protesten in Georgië na dood van cameraman

Duizenden mensen demonstreerden bij het parlementsgebouw in Tbilisi. - © Davit Kachkachishvili

In de Georgische hoofdstad Tbilisi hebben duizenden mensen gedemonstreerd en om het vertrek van de regering te eisen na de gewelddadige dood van cameraman Alexander (Lekso) Lasjkarava. Laatste wijziging: 12 juli 2021, 09:14

Lasjkarava, die werkte voor de Georgische tv-zender TV Pirveli, werd zondag door zijn moeder in zijn bed gevonden, een week nadat hij in elkaar was geslagen bij het verslaan van een aanval op het kantoor van een lhbti-organisatie in de hoofdstad. Tientallen journalisten werden bij die aanval aangevallen en mishandeld.  Volgens een collega werd hij door zeker twintig mensen mishandeld en werd hij vaak in zijn gezicht geslagen.

Hij liep ernstige verwondingen en botbreuken in zijn gezicht op. Al snel werd hij uit het ziekenhuis ontslagen om thuis te herstellen.

De bestorming van het kantoor in de hoofdstad Tbilisi gebeurde voordat een geplande Pride-mars zou plaatsvinden. De aanval was volgens de Tbilisi Pride het werk van tegenstanders die gesteund worden door de regering en de Georgisch-orthodoxe kerk. Die laatste zou hebben oproepen tot verzet tegen de mars. Naar aanleiding van het geweld besloot de organisatie de optocht niet door te laten gaan.

De dag na de bestorming verzamelden duizenden demonstranten tegen het homofobe geweld zich bij het Georgische parlementsgebouw. En afgelopen zondag dus ook. Ze houden de regering verantwoordelijk voor het anti-homogeweld en eisen het vertrek van premier Garibasjvili en zijn minister van Binnenlandse Zaken. Meer bij de NOS I / II

Praat mee

de waag

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.