— dinsdag 13 juli 2021, 15:41 | 0 reacties, praat mee

Parlementsgebouw Tbilisi bestormd in nasleep dood cameraman

© Stringer | ANP

Het blijft onrustig in Georgië. Journalisten, oppositieleden en andere demonstranten hebben gisteren het parlementsgebouw in Tbilisi bestormd, zo meldt de NOS. De bestorming volgt op de onrust die is uitgebroken na de dood van de Georgische cameraman Alexander Lasjkavana. Laatste wijziging: 13 juli 2021, 16:33

Lasjkavana stierf zondag in zijn eigen huis, nadat hij vorige week zwaar mishandeld werd tijdens een gewelddadig protest tegen de jaarlijkse Pride-optocht. Toen Lasjkavana’s overlijden wereldkundig werd gemaakt, gingen duizenden mensen, waaronder veel journalisten, de straat op om te demonstreren. Ze houden premier Irakli Garisbasjvili verantwoordelijk voor het geweld en de dood van de cameraman. Zo zou hij hebben gefaald journalisten te beschermen en niets hebben gedaan tegen het geweld van radicale groeperingen. Naast de dood van Lasjkavana, liepen meer dan vijftig verslaggevers van lokale nieuwszenders verwondingen op door het geweld. De demonstraten eisen zowel het vertrek van de premier als nieuwe verkiezingen en een onderzoek.

De premier houdt echter voet bij stuk. In een toespraak typeerde Garisbasjvili de protesten als “de zoveelste onsuccesvolle samenzwering tegen de staat.” “We kunnen allemaal zien dat de mensen die hierachter zitten dit tragische voorval gebruiken om de eigen politieke agenda door te drukken.” Dit meldt Civil Georgia, een Engelstalige nieuwswebsite.

Tijdens de toespraak gisteren mocht er geen pers aanwezig zijn van de premier. Oppositieleden waren het daar niet mee eens en besloten de journalisten te helpen het gebouw binnen te komen. De journalisten hadden zich al voor het gebouw verzameld uit onvrede over een tussentijds rapport over het overlijden van Lasjkavara, dat eerder op de dag door de politie naar buiten was gebracht. Hierin wordt een overdosis aan narcotica als mogelijke doodsoorzaak gemeld.

Na confrontaties met de politie wisten enkele journalisten door te dringen tot in de plenaire zaal. Hier ontaardden woordenwisselingen in een gevecht, dat rechtstreeks op nationale televisie werd uitgezonden. Civil Georgia meldde later dat er twaalf arrestaties zijn verricht. Eén van de arrestanten is Iraki Absandze, nieuwslezer voor de nationale omroep PGB.

Meer bij de NOS.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.