training eu starters

— dinsdag 20 juli 2021, 15:51 | 0 reacties, praat mee

Georgische mediabedrijven overhandigen voorzitter Europese Raad brandbrief

© AFP

Meer dan vijftig Georgische mediabedrijven en maatschappelijke organisaties hebben Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, opgeroepen om bovenop de onrustige situatie in Georgië te blijven zitten. Ze grijpen zijn bezoek aan het land aan om aandacht te vragen voor de "democratische tegenslagen in Georgië". Dit meldt nieuwssite Civil Georgia. Laatste wijziging: 20 juli 2021, 16:07

De brief werd onthuld terwijl Charles Michel een bezoek aan Georgië bracht om de internationale conferentie van Batumi bij te wonen. Deze vindt plaats enkele weken na een massale aanval op een hoofdkantoor van een lbhti-organisatie in Tbilisi, waarbij 53 journalisten gewond raakten en cameraman Alexander (Lekso) Lasjkarava om het leven kwam. De dood van de cameraman en het geweld in Tblisi heeft tot felle protesten geleid, waarbij de demonstranten eisten dat de regering moest aftreden. Ook werd het parlementsgebouw bestormd.

In een brief benadrukken de ondertekenaars dat, hoewel de politie arrestaties heeft verricht, ‘de organisatoren van de aanval nog steeds op vrije voeten zijn’. Ook stellen de mediabedrijven dat ze “nog steeds worden aangevallen door de regering en dat kritische media wordt geboycot”. Hiermee zou de regering de verplichtingen op het gebied van vrijheid van meningsuiting en vrijheid van informatie schenden.

Verder schrijven de ondertekenaars dat er vorige week zes nieuwe rechters zijn gekozen voor het Hooggerechtshof, wat in strijd zou zijn met een overeenkomst die eerder dit jaar, mede op initiatief van Charles Michel, tussen de EU en Georgië is gesloten. Daarin wordt gesteld dat aanstellingsprocedures gepauzeerd moeten worden om nieuwe kandidaten een kans te geven. Dat is bij deze zes rechters niet gebeurd. “Het laat een gemis aan motivatie zien om daadwerkelijk veranderingen in gang te zetten”, aldus de ondertekenaars.

Michel sprak in Georgië onder andere met de president, de premier en oppositieleiders en benadrukte daarbij de centrale rol die fundamentele rechten en vrijheden spelen in de betrekkingen tussen de EU en Georgië. In een verklaring gaf hij aan dat de invoering van de in het voorjaar gesloten overeenkomst (19 April Agreement), de beste garantie biedt om de “democratische agenda van Georgië te bevorderen in het belang van de burgers van het land”.

“Rechten van minderheden zijn geen marginale kwestie - respect voor diversiteit en menselijke waardigheid zijn essentieel voor onze fundamentele waarden. De grondwettelijke rechten op vrijheid van meningsuiting, pers en bijeenkomst moeten worden gehandhaafd”, aldus Michel.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.