Georgische mediabedrijven overhandigen voorzitter Europese Raad brandbrief

Meer dan vijftig Georgische mediabedrijven en maatschappelijke organisaties hebben Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, opgeroepen om bovenop de onrustige situatie in Georgië te blijven zitten. Ze grijpen zijn bezoek aan het land aan om aandacht te vragen voor de "democratische tegenslagen in Georgië". Dit meldt nieuwssite Civil Georgia.
De brief werd onthuld terwijl Charles Michel een bezoek aan Georgië bracht om de internationale conferentie van Batumi bij te wonen. Deze vindt plaats enkele weken na een massale aanval op een hoofdkantoor van een lbhti-organisatie in Tbilisi, waarbij 53 journalisten gewond raakten en cameraman Alexander (Lekso) Lasjkarava om het leven kwam. De dood van de cameraman en het geweld in Tblisi heeft tot felle protesten geleid, waarbij de demonstranten eisten dat de regering moest aftreden. Ook werd het parlementsgebouw bestormd.
In een brief benadrukken de ondertekenaars dat, hoewel de politie arrestaties heeft verricht, ‘de organisatoren van de aanval nog steeds op vrije voeten zijn’. Ook stellen de mediabedrijven dat ze “nog steeds worden aangevallen door de regering en dat kritische media wordt geboycot”. Hiermee zou de regering de verplichtingen op het gebied van vrijheid van meningsuiting en vrijheid van informatie schenden.
Verder schrijven de ondertekenaars dat er vorige week zes nieuwe rechters zijn gekozen voor het Hooggerechtshof, wat in strijd zou zijn met een overeenkomst die eerder dit jaar, mede op initiatief van Charles Michel, tussen de EU en Georgië is gesloten. Daarin wordt gesteld dat aanstellingsprocedures gepauzeerd moeten worden om nieuwe kandidaten een kans te geven. Dat is bij deze zes rechters niet gebeurd. “Het laat een gemis aan motivatie zien om daadwerkelijk veranderingen in gang te zetten”, aldus de ondertekenaars.
Michel sprak in Georgië onder andere met de president, de premier en oppositieleiders en benadrukte daarbij de centrale rol die fundamentele rechten en vrijheden spelen in de betrekkingen tussen de EU en Georgië. In een verklaring gaf hij aan dat de invoering van de in het voorjaar gesloten overeenkomst (19 April Agreement), de beste garantie biedt om de “democratische agenda van Georgië te bevorderen in het belang van de burgers van het land”.
“Rechten van minderheden zijn geen marginale kwestie - respect voor diversiteit en menselijke waardigheid zijn essentieel voor onze fundamentele waarden. De grondwettelijke rechten op vrijheid van meningsuiting, pers en bijeenkomst moeten worden gehandhaafd”, aldus Michel.
Praat mee