Promotieonderzoek: journalisten sturen het debat ook

Journalisten zijn een factor in het publieke debat. Niet neutrale verslaggevers. Dat laat Lisanne Wichgers zien in haar promotieonderzoek Genie out of the bottle over de (onbedoelde) effecten op het democratisch vertrouwen van burgers die nieuws volgen over strafzaken tegen politici wegens haatzaaien. Hoe kwamen journalisten tot hun keuzes voor invalshoeken; wat deed een besluit om een politicus te vervolgen met de burger?
Wichgers onderzocht minutieus de informatie-input en -output rond beide processen-Wilders over zijn ‘minder, minder’-uitspraak.
In NRC vertelt Wichgers: ‘Ik laat zien dat het een wederzijds dynamische relatie is, zonder eindpunt. De framesponsors zien waar journalisten over schrijven en gaan dat frame dan extra promoten. Ik deed eerst een inhoudanalyse en daarna een tijdreeksanalyse – je kan zo zien wie wie beïnvloedt. Het is belangrijk dat journalisten weten dat ze die invloed hebben. Dat ze het debat ook sturen’.
‘De relatie met alle actoren was heel dynamisch, maar Wilders profiteerde wel het meest. Hij zette zichzelf graag neer als slachtoffer van een systeem dat de stem van het volk onderdrukt. Dat werd vervolgens versterkt. Uiteindelijk wist hij het publieke debat te domineren met z’n stelselmatige beschuldigingen aan de democratische rechtsstaat’.
‘Ik begrijp ook wel dat Wilders sneller in het vizier komt – die volg je eerder op Twitter dan de stichting Nederland bekent kleur, met minder waargenomen sociaal kapitaal, minder autoriteit, wordt die als minder objectief en relevant gezien. Maar áls je het politiek proces-frame wil beschrijven, stel daar dan ook andere frames tegenover. Schrijf ook op dat de vervolging minderheden moest beschermen. Daarvan kun je de lezers bewust maken’.
Praat mee