— donderdag 6 februari 2020, 10:24 | 0 reacties, praat mee

Prestigieuze Four Freedoms Award voor journalist Sander de Kramer

ANP

Journalist en televisiemaker Sander de Kramer krijgt voor zijn positieve instelling en medemenselijkheid een Four Freedoms Award, een prestigieuze prijs die wordt uitgereikt door de Roosevelt Foundation in Middelburg en het Franklin and Eleanor Roosevelt Institute in New York.

De naam verwijst naar vier universele vrijheden die president Franklin Roosevelt essentieel achtte in een democratie: de vrijheid van meningsuiting, vrijheid van religie, vrijheid van gebrek en de vrijheid zonder angst te kunnen leven.

De Kramer reisde in 2007 naar het straatarme Sierra Leone, waar hij zich sindsdien tomeloos inzet voor armoedebestrijding. Villamedia sprak in augustus vorig jaar met De Kramer.

“Honderden kinderen redde hij uit de diamantmijnen, waar ze zich letterlijk bijna dood groeven. Hij gaf hen onderwijs. Duizenden anderen kregen ook weer kansen, naar schatting 250.000 in totaal. In het land is hij een volksheld, ze riepen hem uit tot chief, een regionale burgemeester. Chief Sander de Kramer klonk wat aanmatigend, vond hij. Ouwe Dibbes, was dat niet leuker? Bij de eretitel hoorde een cadeau: drie jonge vrouwen. Dat vond Sander, en ook zijn vrouw Wendy, een minder geslaagd idee. Het genereuze gebaar werd afgekocht met een geit, een zak witte rijst en een fles brandy”, noteerde Frits Baarda.

“Zijn hulp was niet altijd zonder risico en ging soms zelfs gepaard met gevaar voor eigen leven. Dit heeft hem echter nooit tegengehouden. Zijn positieve instelling en medemenselijkheid zijn een voorbeeld voor velen in een wereld waarin het individualisme lijkt te floreren.”, aldus de jury van de Roosevelt Foundation.

De Kramer ontvangt de prijs in de categorie Vrijwaring van Gebrek. Het is niet de enige journalistiek waardering die wordt uitgesproken: de Filipijnse hoofdredacteur Maria Ressa van de belaagde nieuwssite Rappler ontvangt een award in de categorie Vrijheid van Meningsuiting. “Ongeacht hoe zwaar de omstandigheden zijn of hoeveel weerstand ze ondervindt, zet zij zich in voor persvrijheid”, schrijft de jury.

De prijzen worden op 14 april aanstaande uitgereikt in Middelburg. Zender Rijnmond, waar De Kramer een programma heeft, interviewde hun prijswinnende collega.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.