Praktische en handzame startersgids voor gevluchte journalisten

Je land moeten ontvluchten is alles achterlaten. Ook je (al dan niet bloeiende) carrière als journalist. Maar de journalistieke kwaliteiten die je hebt ontwikkeld, neem je wél met je mee en kun je inzetten om in je nieuwe thuisland opnieuw journalistiek te bedrijven. Maar waar begin je in een land waar je het werkveld niet kent?
Op die vraag hopen journalisten Rob Hartgers en Hazem Darwiesh antwoord te geven met het Handboek Journalistieke Inburgering dat ze uitgaven met Stichting OFfile, een netwerkorganisatie voor gevluchte journalisten. Hartgers, hoofdredacteur bij het voor gevluchte journalisten bedoelde platform RFG Magazine, en Darwiesh, zelf in 2015 als vluchteling naar Nederland gekomen, hopen zo naar Nederland uitgeweken journalisten hier aan het werk te helpen. Om diezelfde reden trekken ze binnenkort langs redacties om hun boek aan te bieden en te praten over nieuwkomers in de journalistiek.
Hun 75-pagina’s tellende boek(je) leest als een spoedcursus van het Nederlandse medialandschap. Het boek schetst een overzicht van de belangrijkste media, legt uit hoe het onderwijssysteem in Nederland in elkaar zit (welke vooropleiding heb je nodig voor welke journalistiekstudie?) vertelt waar taalcursussen te vinden zijn, geeft inzicht in de markt voor freelancers, laat zien waar subsidie te halen is en geeft informatie over het werken vanuit een uitkering. En meer.
De praktische informatie die in het Handboek Journalistieke Inburgering aan bod komt is bedoeld als startersgids. De meeste basale informatie is er te vinden, en voor meer diepgang verwijzen auteurs Darwiesh en Hartgers door naar andere boeken en websites. Dat de lezer al enige kennis van de Nederlandse taal moet hebben voordat hij met het boek aan de slag kan, is onvermijdelijk, stelt Hartgers bij navraag. “Als mensen nog geen Nederlands kunnen lezen, hoe realistisch is het dan dat ze in Nederland kunnen werken als journalist?”
De hoofdstukken met praktische informatie worden afgewisseld met interviews met journalisten die de afgelopen jaren naar Nederland zijn gevlucht en hun draai gevonden hebben. Het is een welkome afwisseling, al voegen de gesprekken niet veel toe aan het geheel. De interviews missen diepgang en lezen als uitgebreide biografieën. Ze laten zien wát de geïnterviewde journalisten allemaal doen, maar niet hoé ze hun weg hebben gevonden. En dat laatste is voor de doelgroep interessanter.
Voor journalisten die al een tijdje meedraaien is het grootste deel van de informatie in het Handboek Journalistieke Inburgering gesneden koek. Maar voor de doelgroep – nieuwkomers die zonder lange aanloop op de voorbij denderende journalistieke trein willen springen – is het boek een handige startersgids die vooral praktische grenzen helpt overwinnen.
Handboek Journalistieke Inburgering
Hazem Darwiesh en Rob Hartgers
ONfile
Het Handboek Journalistieke Inburgering is gratis te downloaden op de website van ONfile.
Praat mee