training eu starters

— woensdag 12 augustus 2015, 12:39 | 0 reacties, praat mee

PowNed zat fout met geheime opnamen Hoes

Marcel van Hoorn / ANP

PowNed had met verborgen camera gemaakte beelden van burgemeester van Maastricht Onno Hoes niet mogen uitzenden. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag bepaald in een voorlopige beslissing. Een definitief oordeel volgt na meer debat tussen de betrokken partijen. Laatste wijziging: 13 augustus 2015, 11:50

De rechtbank stelt dat een burgemeester weliswaar een publieke figuur is, maar daarmee niet zonder meer vogelvrij - “zelfs niet als hij zelf aanleiding heeft gegeven voor publiek debat over zijn persoon.” PowNed zond vorig jaar beelden uit waarin Hoes een met een twintigjarige man een eetafspraak had. Tijdens het etentje filmde de man Hoes stiekem, terwijl hij seksueel getinte opmerkingen maakte. De man gaf de beelden daarna aan PowNed, die ze in PowNews uitzond.

De rechtbank stelt dat er geen sprake van een ernstige misstand die alleen blootgelegd kon worden met behulp van een verborgen camera, historisch gezien een vereiste voor de inzet van dat middel. “De inbreuk op het privéleven van eiser was na afweging van alle belangen in dit geval niet gerechtvaardigd”, vindt de rechtbank.

Omroep PowNed moet de onrechtmatige beelden uit zoekmachines van Yahoo en Google laten halen, op last van een dwangsom van 5000 euro per incident tot een maximum van 50.000 euro. Omdat vast is komen te staan dat de beelden gemanipuleerd zijn weergegeven, heeft de rechtbank PowNed opgedragen al het ruwe beeld- en geluidsmateriaal aan Hoes te overhandigen, zodat hij dit kan onderzoeken.

Op 23 september wordt verder gesproken over de zaak, die Hoes deed besluiten om als burgemeester op te stappen. Meer bij Rechtspraak

Bekijk meer van

PowNed Onno Hoes

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.