— dinsdag 30 april 2019, 11:41 | 0 reacties, praat mee

PowNed-uitzending over Onno Hoes niet onrechtmatig

© Robin Utrecht / ANP

Het uitzenden van de heimelijke opnamen van ex-burgemeester Onno Hoes door Powned op 3 december 2014 is niet onrechtmatig, dat oordeelt het gerechtshof Amsterdam. De uitspraak van de rechtbank Amsterdam wordt hiermee vernietigd.

Powned zond opnames uit waarop Hoes te zien was, die destijds burgemeester van Maastricht was en getrouwd met Albert Verlinde, tijdens een afspraak met een jongere man. Die man had de opnames gemaakt. Na de commotie die vervolgens ontstond, besloot Hoes op te stappen als burgemeester.

De rechtbank in Amsterdam oordeelde in 2016 dat PowNed een schadevergoeding moest betalen aan Hoes en de beelden niet had mogen uitzenden. Ook moest de omroep de beelden verwijderen. Powned heeft aan het bevel dat de beelden moesten worden verwijderd voldaan.

Het beroep richtte zich onder meer tegen de rechtmatigheid van opnamen en uitzending. “De ex-burgemeester heeft zijn privéleven tot onderwerp van publieke aandacht en politieke beoordeling gemaakt. Dat leidt er volgens het hof toe dat zijn ontmoetingen met een jonge man tot onderdeel van het publieke debat mochten worden gemaakt. Het maken en uitzenden van heimelijke opnamen maakt op indringende wijze inbreuk op het privéleven. De journalistieke vrijheid van meningsuiting in een politieke kwestie weegt hier echter zwaarder. Daarbij weegt mee dat de opnamen zijn gemaakt in publiek toegankelijke ruimten.” Meer bij Rechtspraak.nl

Bekijk meer van

PowNed Onno Hoes

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.