word studentlid

— dinsdag 17 augustus 2021, 09:57 | 0 reacties, praat mee

Poolse nieuwszender TVN24 regelt Nederlandse uitzendlicentie vanwege aanpassing mediawet

Poolse nieuwszender TVN24 regelt Nederlandse uitzendlicentie vanwege aanpassing mediawet
Veel gewone Polen zijn het oneens met het mediabeleid van PiS en gingen de straat op uit protest. | Beata Zawrzel / NurPhoto Shutterstock

Het Amerikaanse Discovery heeft in juli voor de Poolse nieuwszender TVN24 een Nederlandse uitzendlicentie aangevraagd. Dat gebeurde vanwege een dreigende aanpassing van de mediawet, waarna niet-Europese bedrijven geen meerderheidsbelang in Poolse media mogen bezitten. Die aanpassing werd vorige week in een rommelig verlopen stemming aangenomen. Laatste wijziging: 17 augustus 2021, 10:01

TVN24 is de laatste grote onafhankelijke nieuwszender in Polen. De zender vierde eerder deze maand het 20-jarig bestaan. De uitzendlicentie dreigt in september echter te verlopen, omdat het Amerikaanse Discovery een te groot belang in de zender heeft.

Regeringspartij PiS wordt ervan beschuldigd de mediawet te gebruiken om ongewenste kritiek te smoren. Officieel is de wijziging bedoeld om vanuit het buitenland georkestreerde desinformatiecampagnes te voorkomen, aldus PiS.

De aanpassing haalde het vorige week met 228 stemmen voor, 216 tegen en tien onthoudingen.

De Raad van Bestuur van TVN24 stelt in een verklaring dat de Nederlandse licentie een vluchtheuvel is, mocht op 26 september hun Poolse uitzendlicentie daadwerkelijk vervallen. De Raad klaagt over het slepende proces over hernieuwing, dat anderhalf jaar bij de Poolse toezichthouder op de plank ligt.

“We moesten voorbereid zijn op elke uitkomst”, aldus TVN24. De zender hoopt dat het niet nodig zal zijn de Nederlandse licentie in te zetten. “We voldoen aan alle eisen om de licentie in Polen te kunnen verlengen en roepen daarom op dat deze zonder voorbehoud wordt verleend”, aldus de Raad.

De zender zegt dat, zelfs met de Nederlandse licentie in de achterzak, het voornaamste probleem rondom de omstreden wijziging van de mediawet niet is weggenomen. “Zoals het er nu voorstaat, raakt de wet al onze kanalen, inclusief TVN en worden vrijheid van meningsuiting, onafhankelijke media en privébezit ondermijnd. We roepen de autoriteiten op dit schadelijke amendement af te wijzen”, aldus TVN24.

Bekijk meer van

TVN24 Polen

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.