— maandag 13 november 2017, 14:09 | 0 reacties, praat mee

Poolse journalist aangeklaagd om berichtgeving over nationalistische mars

Een still uit het videoverslag van de Poolse Onafhankelijkheidsmars, afgelopen zaterdag | Marsz Niepodleglosci 2017

In Polen wordt een journalist aangeklaagd over de wijze waarop hij heeft bericht over een omstreden massademonstratie van ultra-nationalisten, afgelopen zaterdag in Warschau. Tijdens die Marsz Niepodleglosci (De Onafhankelijkheidsmars) werden racistische leuzen gescandeerd. Adjunct-hoofdrdacteur Piotr Stasinski van dagblad Gazeta Wyborcza herhaalde enkele daarvan in een journalistieke talkshow, hetgeen hem op een proces komt te staan vanwege vloeken in het openbaar.

De aanklacht is afkomstig van de Poolse senaatsvoorzitter Stanislaw Karczewski, die het programma keek met zijn kleinzoon binnen gehoorsafstand. Karczewski stoorde zich aan de woorden (uit tweede hand) van Stasinski en doet hem nu een proces aan.

Stasinski stelde tijdens het tv-programma dat de slogans die tijdens de mars werden gebezigd weinig verschillen met die van de fascistische beweging Obóz Narodowo Radykalny uit het Polen van de jaren dertig. “Deze leuzen en kreten zijn fascistisch en racistisch en kunnen worden gedaan onder toeziend oog van de regering”, aldus Stasinksi.

Het feit dat de journalist wordt aangepakt in plaats van de mensen die de leuzen scandeerden, is onder veel Poolse journalisten met verbazing en ontzetting begroet. “Erdogan kan dit wel waarderen”, aldus een van hen. Stasinksi zegt de rechtszaak af te wachten, maar kondigde aan een eventuele boete niet betalen. “Het publiek dient te weten welke leuzen de deelnemers tijdens de mars bezigden en dat fascisme niet getolereerd kan worden”, aldus Stasinski.

Bekijk meer van

Polen Piotr Stasinski

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.