website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Poolse journalist aangeklaagd om berichtgeving over nationalistische mars

Lars Pasveer — Geplaatst in censuur op Monday 13 November 2017, 14:09

Een still uit het videoverslag van de Poolse Onafhankelijkheidsmars, afgelopen zaterdag | Marsz Niepodleglosci 2017

Een still uit het videoverslag van de Poolse Onafhankelijkheidsmars, afgelopen zaterdag | Marsz Niepodleglosci 2017

Nieuws

In Polen wordt een journalist aangeklaagd over de wijze waarop hij heeft bericht over een omstreden massademonstratie van ultra-nationalisten, afgelopen zaterdag in Warschau. Tijdens die Marsz Niepodleglosci (De Onafhankelijkheidsmars) werden racistische leuzen gescandeerd. Adjunct-hoofdrdacteur Piotr Stasinski van dagblad Gazeta Wyborcza herhaalde enkele daarvan in een journalistieke talkshow, hetgeen hem op een proces komt te staan vanwege vloeken in het openbaar.

De aanklacht is afkomstig van de Poolse senaatsvoorzitter Stanislaw Karczewski, die het programma keek met zijn kleinzoon binnen gehoorsafstand. Karczewski stoorde zich aan de woorden (uit tweede hand) van Stasinski en doet hem nu een proces aan.

Stasinski stelde tijdens het tv-programma dat de slogans die tijdens de mars werden gebezigd weinig verschillen met die van de fascistische beweging Obóz Narodowo Radykalny uit het Polen van de jaren dertig. “Deze leuzen en kreten zijn fascistisch en racistisch en kunnen worden gedaan onder toeziend oog van de regering”, aldus Stasinksi.

Het feit dat de journalist wordt aangepakt in plaats van de mensen die de leuzen scandeerden, is onder veel Poolse journalisten met verbazing en ontzetting begroet. “Erdogan kan dit wel waarderen”, aldus een van hen. Stasinksi zegt de rechtszaak af te wachten, maar kondigde aan een eventuele boete niet betalen. “Het publiek dient te weten welke leuzen de deelnemers tijdens de mars bezigden en dat fascisme niet getolereerd kan worden”, aldus Stasinski.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

De orde van Chaos 2018