website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Politieke redactie Kommersant stapt op uit protest na gedwongen ontslagen

Lars Pasveer — Geplaatst in Recht op woensdag 22 mei 2019, 09:20

Voorpagina van Kommersant. Gedwongen ontslagen leidt tot een redactionele leegloop | Alexander Nemenov / AFP

Voorpagina van Kommersant. Gedwongen ontslagen leidt tot een redactionele leegloop | Alexander Nemenov / AFP

Nieuws De Russische zakenkrant Kommersant heeft twee journalisten gedwongen op te stappen vanwege een bericht dat de krant zou hebben geschaad. Het vertrek van Maksim Ivanov en Ivan Safronov leidde weer tot het opstappen van vrijwel de volledige politieke redactie.

Een protestbrief tegen het ontslag werd door 120 Kommersant-collega’s ondertekend. Ze noemen het gedwongen vertrek “ongegrond en desastreus voor de redactie. Het is een onbeschaamde poging de vrijheid van meningsuiting in Rusland te onderdrukken”, aldus de ondertekenaars.

Ivanov en Safronov, beiden gerespecteerde journalisten en al ruim tien jaar in dienst, brachten op basis van meerdere anonieme bronnen dat voorzitter van de Federatieraad Valentina Matviejenko zou opstappen. De voorzitter van het Russische hogerhuis is een machtige positie.

De persvoorlichting van de Federatieraad deed het bericht over Matviejenko’s vertrek af als een gerucht. Kommersant stelde daarop dat de twee journalisten interne redactionele standaarden zouden hebben overtreden. Kommersant geldt in een gepolariseerd Russisch medialandschap ondanks sterke banden met het Kremlin als een betrouwbare uitgave, dat veel aan onderzoeksjournalistiek doet.

NRC bericht dat de twee journalisten op Facebook schrijven dat Kommersant-grootaandeelhouder Alisjer Oesmanov hun ontslag zou hebben geëist, dat het artikel op bestelling van politieke tegenstanders zou zijn geschreven geschreven. Meer bij Human Rights Watch / NRC

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.