persveilig seminar

— woensdag 22 mei 2019, 09:20 | 0 reacties, praat mee

Politieke redactie Kommersant stapt op uit protest na gedwongen ontslagen

Voorpagina van Kommersant. Gedwongen ontslagen leidt tot een redactionele leegloop | Alexander Nemenov / AFP

De Russische zakenkrant Kommersant heeft twee journalisten gedwongen op te stappen vanwege een bericht dat de krant zou hebben geschaad. Het vertrek van Maksim Ivanov en Ivan Safronov leidde weer tot het opstappen van vrijwel de volledige politieke redactie. Laatste wijziging: 22 mei 2019, 09:22

Een protestbrief tegen het ontslag werd door 120 Kommersant-collega’s ondertekend. Ze noemen het gedwongen vertrek “ongegrond en desastreus voor de redactie. Het is een onbeschaamde poging de vrijheid van meningsuiting in Rusland te onderdrukken”, aldus de ondertekenaars.

Ivanov en Safronov, beiden gerespecteerde journalisten en al ruim tien jaar in dienst, brachten op basis van meerdere anonieme bronnen dat voorzitter van de Federatieraad Valentina Matviejenko zou opstappen. De voorzitter van het Russische hogerhuis is een machtige positie.

De persvoorlichting van de Federatieraad deed het bericht over Matviejenko’s vertrek af als een gerucht. Kommersant stelde daarop dat de twee journalisten interne redactionele standaarden zouden hebben overtreden. Kommersant geldt in een gepolariseerd Russisch medialandschap ondanks sterke banden met het Kremlin als een betrouwbare uitgave, dat veel aan onderzoeksjournalistiek doet.

NRC bericht dat de twee journalisten op Facebook schrijven dat Kommersant-grootaandeelhouder Alisjer Oesmanov hun ontslag zou hebben geëist, dat het artikel op bestelling van politieke tegenstanders zou zijn geschreven geschreven. Meer bij Human Rights Watch / NRC

Bekijk meer van

Rusland Recht Kommersant

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.