— woensdag 1 februari 2023, 07:15 | 0 reacties, praat mee

Politiek wil actie na derde sanctie: ‘Plek van Ongehoord Nederland in het publieke bestel is onhoudbaar geworden’

© ANP / Peter Hilz

D66, CDA en PvdA willen dat de NPO consequenties verbindt aan de derde sanctie die de publieke omroep in korte tijd wil uitdelen aan Ongehoord Nederland (ON!). D66 en PvdA willen dat de NPO een verzoek indient bij staatssecretaris Gunay Uslu (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) om de vergunning van ON! in te trekken. Het CDA gaat nog niet zover en wil dat de NPO duidelijk maakt wat deze van plan is met ON!. Laatste wijziging: 1 februari 2023, 07:17

“Op hoeveel sancties moeten we nog wachten voordat er wordt ingegrepen?”, zegt Mohammed Mohandis van de PvdA. Hij hoopt dat de NPO Uslu gaat verzoeken om de licentie van ON! in te trekken. Maar hij vindt ook dat de staatssecretaris zich hier niet achter moet verschuilen.

Lisa Westerveld (GroenLinks) vindt ook dat Uslu in actie moet komen. “Als blijkt dat ON! zich opnieuw niet aan de wet houdt, keer op keer lak heeft aan kwaliteitseisen en verbetering weigert, dan horen ze niet thuis in ons publiek bekostigde mediabestel.”

“D66 vindt dat de plek van Ongehoord Nederland in het publieke bestel onhoudbaar is geworden”, zegt het Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma van de partij. “Dit gaat over het voorkomen dat nog langer doelbewust en bij herhaling aantoonbaar foutieve informatie via een publieke omroep verspreid wordt.”

“De NPO is het aan de kijker verplicht om hier helderheid over te geven”, zegt Lucille Werner van het CDA. Ze wil niet invullen welke maatregelen de publieke omroep precies zou moeten nemen.

Pim van Strien van de VVD spreekt van een “impasse op het Mediapark” die moet worden doorbroken. “Het kan niet zo zijn dat we drie, vier, vijf sancties krijgen en de NPO niet overgaat tot de stap naar OCW.”

‘Impactvol besluit’
Uslu zegt via haar woordvoerder dat ze nog niet aan zet is volgens de procedure die staat beschreven in de Mediawet. De bewindsvrouw kan pas besluiten om de licentie van ON! in te trekken na een verzoek van de NPO, die hier pas over na wil denken als de derde sanctie definitief is. “Het zou een impactvol besluit zijn, dus het is ontzettend belangrijk dat we dit hele proces zeer zorgvuldig doorlopen”, aldus haar zegsman. Die zegt ook dat het proces zo in elkaar zit om politiek Den Haag op zo groot mogelijke afstand te zetten van het Mediapark in Hilversum.

De NPO is van plan om ON! een derde financiële sanctie op te leggen naar aanleiding van een rapport van de ombudsman van de publieke omroep. Daarin staat dat de omroep de journalistieke code van de NPO in het tweede seizoen van het programma Ongehoord Nieuws “stelselmatig heeft overtreden”. ON! heeft twee weken de tijd om te reageren.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.