basis naar compleet

— vrijdag 17 juni 2022, 09:06 | 5 reacties, praat mee

Mark Koster: ‘Ongehoord de afgrond in met de publieke omroep’

© Duco de Vries

De sanctie die de NPO Ongehoord Nederland oplegt betekent hopelijk het einde van ons publieke omroepbestel, schrijft Mark Koster in dit opiniestuk voor Villamedia. Laatste wijziging: 17 juni 2022, 17:20

De NPO gaat de omroep sanctioneren omdat de ombudsman constateerde dat ON in ‘diverse uitzendingen de journalistieke code NPO stelselmatig heeft geschonden’.

Wie de uitzendingen van Ongehoord Nederland bestudeert, kijkt naar journalistiek cabaret. De omroep is een propaganda-kanaal van teleurgesteld, achterdochtig en verlaten Nederland. Een omroep die de gruizige onderbuik voedt met halve waarheden vol giftig ressentiment.

Maar, eerlijk is eerlijk, ON bedient ook een doelgroep die zich ongehoord voelt en voorziet daarmee in een maatschappelijk behoefte. Wen er maar aan. ON is als die naargeestige dreun van die heipaal naast je huis. Die dreun is niet te stoppen en zeker niet als de vergunningen om te bouwen ook nog eens zijn afgegeven door de gemeente.

Ongehoord Nederland kon het bestel enteren omdat het 50.000 leden aan zich wist te binden. Dat waren de regels van het spel. Zo hebben we dat afgesproken in Nederland Polderland.

Dat de journalistieke code nu wordt aangegrepen om sancties op te leggen is een bureaucratisch gelegenheidsargument. Wie die journalistieke code goed leest, kan behoorlijk wat strepen zetten door items bij andere omroepen. Als je strikt in de leer bent, wordt het heel stil op het Mediapark. Zelfs de meest integere programma’s gaan dan de bietenbrug op.

Charlatan Rian van Rijbroek
Nieuwsuur liet charlatan Rian van Rijbroek aan het woord zonder haar tegengas te geven. Pointer kreeg vorige week een oorvijg van de rechter omdat het te hijgerig een energielobbyclub beschuldigde aan het financiële infuus van de olie-industrie te lurken.

Bij De Wereld Draait Door konden schrijvers, cabaretiers en zangers (en vooral Sywert van Lienden) hun meningen en goederen aanprijzen als marktkamers op speed. Yvonne Jaspers mocht ongegeneerd een boerenbont servieslijn aan de natie tonen. Dat was historische televisieporno. Ze trok een lakentje van haar servies en Matthijs keek ernaar of hij een bak goudstaven zag in de vorm van dickpics.

Dat is ook de ombudsman van de NPO niet ontgaan en benoemt dit probleem: ‘Om die reden raakte dit onderzoek ook journalistieke producties van andere publieke omroepen. Onafhankelijkheid moet merkbaar zijn in de wijze waarop je vragen stelt, aan alle bronnen en gasten: met kennis van zaken, je weegt en duidt, spreekt aantoonbaar onjuiste informatie tegen en laat patronen zien. Dat moet gelden voor alle journalisten, van alle omroepen.’

Het probleem met ON heeft dus weinig met gebrek aan journalistieke mores te maken, maar alles met de Hollandse neiging om onwelgevallige meningen te willen inkapselen in een subtiele vorm van ‘repressieve tolerantie’.

De publieke omroep moet streven naar radicale ontzuiling en de kijker niet behandelen als een dociel lid van een omroepvereniging

De verzuiling is verzuurd
ON is een zoveelste poging om een nieuwkomer in te polderen, maar de omroep werkt nog niet mee. Waar Powned en WNL zich plooiden naar de regels van de NPO, pubert ON nog een beetje. Het is de vorm en niet de inhoud die ter discussie staat. Een stok om de hond mee te slaan en af te richten. Het is ook classic publieke omroep style. De Tros (1965) en Veronica (1974) kwamen ooit binnen als rebellen, maar werden de knuffelboefjes van het systeem, zeker nadat ze zelf uit de pot mochten eten.

Misschien lukt het nu om het beest in de bek te durven kijken. Moeten we niet af van de mediameningen-carrousel die ging draaien met de komst van de eerste omroepen en in 2023 al een eeuw rondtolt. De verzuiling is verzuurd.

We hebben inmiddels dertien omroepen, een gezin met een paar kindjes die niet helemaal goed (meer) zijn. Als er geen fusies waren geweest hadden we een huis vol met twintig omroepen gehad. Dat slaat nergens op en is een uitwas van ons bestel. Alsof er een ‘BNN mening’ bestaat over euthanasie, we zitten te wachten op een ‘TROS visie’ op de oorlog in Oekraïne of een ‘VPRO frame’ over het mondkapjesdrama. Stop met elkaar voor de gek houden. Laten we werk maken van betere journalistiek en puikere informatievoorziening.

Prima dat ouderen worden bediend, geweldig dat er christenen hun zegje mogen doen, goed dat een lhbtiq+ wezen aan een talkshow tafel mag zitten, maar zullen we ons daarbij een simpele vraag stellen: waarom is hun aanwezigheid relevant op dat moment?

Kies op journalistieke gronden. Dus, maak ook programma’s met Baudet, Willem Engel en Maurice de Hond als ze een doldwaas plan lanceren. Negeer ze niet. Neem ze serieus, maar bestrijd ze op inhoud. De kijker zit niet gekooid in een zuil, maar is een informatiespons die zelf zijn mening kan vormen en drek kan filteren van ambachtelijk gebrouwen nieuws. De publieke omroep moet streven naar radicale ontzuiling en de kijker niet behandelen als een dociel lid van een omroepvereniging. 

Zolang ON zich niet schuldig maakt aan strafbare feiten blijft er weinig anders over dan vertrouwen op gezond verstand van de kijker.

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

5 reacties

Pål Jansen, 17 juni 2022, 08:10

Tnx voor deze opinie
  Kleine opmerking: ‘Neem ze serieus, maar bestrijdt ze op inhoud.’ = bestrijd

GJ de Groot, 18 juni 2022, 01:49

“Yvonne Jaspers mocht ongegeneerd een boerenbont servieslijn aan de natie tonen.” Maar niet ongesanctioneerd: de scherven van haar servies kostten de Vara 50.000: https://www.parool.nl/kunst-media/dwdd-ging-over-de-schreef-met-servies-yvon-jaspers-50-000-euro-boete~bb381e42/
Dat laat onverlet dat de po nogal willekeurig omgaat met reclameregels: boeken kunnen vrijelijk geplugd worden, zoals Prem Radhakishun bij Zwarte Prietpraat nog wel eens doet. Ook andere cultuurrubrieken - Podium Witteman met cd’s bijv. -  hebben kennelijk een uitzondering gekregen.

Je kunt Wlders (heeft hij niet een standing invitation voor Nieuwsuur, Buitenhof en Eenvandaag?) - , Baudet en Engel misschien wel uitnodigen, maar willen ze wel komen, of komen ze - als Wilders - slechts praten over hun kat?

Peter Bartlema, 23 juni 2022, 09:20

Nog een kleine correctie: Veronica kwam als de Veronica Omroep Organisatie (VOO) in 1975 het omroepbestel binnen. Op 26 augustus vaan dat jaar kreeg de omroep officieel toestemming om als aspirantomroep radio te gaan uitzenden op radio en televisie en wel vanaf 1 januari 1976. De TROS zendt, als aspirant-omroep, voor het eerst op radio en televisie uit in oktober 1966.

Peter Bartlema, 23 juni 2022, 09:25

Verbeterde versie van mijn bericht;                                           
Nog een kleine correctie: Veronica kwam als de Veronica Omroep Organisatie (VOO) in 1975 het omroepbestel binnen. Op 26 augustus van dat jaar kreeg de omroep officieel toestemming om als aspirantomroep te gaan uitzenden op radio en televisie en wel vanaf 1 januari 1976. De TROS zond, als aspirant-omroep, voor het eerst op radio en televisie uit in oktober 1966.

photopress, 2 februari 2023, 17:31

Eindelijk eens iemand die zijn grote mond eens open durft te doen en geen zoals zo vele media medewerkers braaf aan het handje lopen van de staatstelevisie.

Want laten we eerlijke zijn wie niet in het straatje past of er een eigen mening op na houdt past niet in de club van Hilversum en a la zeker niet in de Haagse politiek.
Dus ON tja wat moet je er van vinden,het is net wat je er van vindt.
Maar ja je hebt in Hilversum heel veel ja knikkers die links of rechtsom hun mond dicht houden omdat ze dus bang zijn dat ze hun baan verliezen.

Maar een ding staat voor mij vast ,straks hebben jullie alleen nog maar staats journalistiek al Poetin.
Met Rutte en Kaag in de hoofd redactie want laten we echt eens eerlijk zijn de media en Hilversum Ijn gewoon VVD en D66 bolwerken die zelfs politieke partijen negeert die ze niet gezind zijn .
Dus mijn inziens kan die Hilversumse kliek opgedoekt worden omdat zelf altijd achter de VVD en D66 staan .
Ook de Sp wordt vaak genegeerd hoorde ik vaak.
Het wordt tijd dat de publieke omroep onpartijdigheid wordt.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.