word actief nvj klein

— woensdag 5 februari 2014, 17:11

Politiek verbijsterd over draai Plasterk

Politieke partijen reageren met ontsteltenis op de onthulling door minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) dat de gegevens over 1,8 miljoen telefoongesprekken niet door de NSA in Nederland zijn verzameld, maar door de Nederlandse inlichtingendiensten zélf zijn getapt. Het materiaal werd daarna met de NSA gedeeld - binnen juridische kaders, aldus Plasterk. D66 noemt een parlementaire enquête onontkoombaar, terwijl de PvdA bij monde van Kamerlid Jeroen Recourt de schuld bij klokkenluider Edward Snowden legt. "Op die berichten heeft Plasterk gereageerd", aldus Recourt. Het AD heeft de politieke reacties verzameld in een handig overzicht. Laatste wijziging: 6 februari 2014, 15:02

De JOVD, de onafhankelijke jongerenorganisatie van de VVD, stelt dat Plasterk het beste kan opstappen. JOVD-voorzitter Christiaan Kwint: “Er kunnen slechts twee redenen zijn waarom Plasterk eerder de Nederlandse rol ontkende: of de minister heeft gelogen, of hij heeft zijn ambtenarenapparaat niet onder controle. In beide gevallen zou aftreden gepast zijn.”

Tegen Plasterk is nog een rechtszaak in voorbereiding over de handelswijze van de inlichtingendiensten. Bij die rechtszaak zou de nu gepubliceerde informatie volgens defensie-minister Hennis-Plasschaert ter sprake komen. “Als je het daar doet, moet je het ook in het publieke debat doen”, vindt de minister. Een van de partijen in die rechtszaak is de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).

NVJ-secretaris Thomas Bruning noemt de onthullingen van vandaag een kleine, eerste overwinning in dat proces. “Het is goed dat het gedrag van de AIVD en MIVD nu boven water komt. Er is des te meer reden om de aangekondigde rechtszaak voor te zetten.”

Naast de NVJ zijn ook de Nederlandse Vereniging voor Strafrechtadvocaten en diverse burger-initiatieven bij de rechtszaak tegen Plasterk betrokken.

Bekijk meer van

NVJ

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.